ZDA in Velika Britanija izvedli povračilne napade na Jemen

Foto: Pixabay

ZDA in Velika Britanija izvedli povračilne napade na Jemen

Včeraj sta ZDA in Velika Britanija sprožili povračilne napade na Jemen, ki so se v drugem dnevu obsežnih ameriških operacij proti skupinam, povezanim z Iranom, po nedavnem smrtonosnem napadu na ameriške enote, osredotočili na 36 tarč. Pentagon je sporočil, da so napadi ciljali na zakopana skladišča orožja Hutijev, raketne sisteme in lanserje, ki so jih uporabljali za napade na ladje v Rdečem morju. Zajeli so 13 lokacij po vsej državi.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je izrazil podporo napadom, ki so jih podprle tudi države, kot so Avstralija, Bahrajn, Kanada, Danska, Nizozemska in Nova Zelandija. Austin je poudaril, da je to kolektivna akcija, ki jasno sporoča Hutijem, da bodo trpeli nadaljnje posledice, če ne bodo končali svojih nezakonitih napadov na mednarodne in mornariške ladje.

“Brez oklevanja bomo branili življenja in prost pretok trgovine v eni najbolj kritičnih vodnih poti na svetu,” je dodal Austin.

Napadi ZDA niso bili omejeni le na Jemen.

Napadi ZDA niso bili omejeni le na Jemen. V petek so Združene države izvedle napade na več kot 85 ciljev v Iraku in Siriji. Cilji so bili povezani z iransko Islamsko revolucionarno gardo in njenimi podpornimi milicami. V teh napadih je bilo ubitih skoraj 40 ljudi. Iran in Irak sta obsodila te napade, ki so bili izvedeni kot odgovor na nedeljski napad z brezpilotnim letalom v Jordaniji. V napadu so umrli trije ameriški vojaki, več kot 40 pa jih je bilo ranjenih.

Medtem ko ZDA za napade na ameriške enote v oporiščih v Iraku, Siriji in Jordaniji obtožujejo milice pod iransko podporo, so jemenski Huti, ki jih prav tako podpira Iran, tarča ameriških napadov na komercialne in vojaške ladje v Rdečem morju. Hutiji trdijo, da so njihovi napadi izraz solidarnosti s Palestinci. Izrael medtem izvaja vojaške operacije v Gazi. Vendar ZDA in njihovi zavezniki napade Hutijev opisujejo kot nediskriminatorne in grožnjo svetovni trgovini.

ZDA so v zadnjih nekaj tednih izvedle več kot 10 napadov na tarče Hutijev, vendar to ni zaustavilo njihovih napadov. V soboto so izvedle 14 napadov na provinci Taiz in Hodejda, poroča jemenska tiskovna agencija Saba, ki jo nadzirajo Hutiji.

Centralno poveljstvo ZDA (CENTCOM) je v nedeljo sporočilo, da je uničilo protiladijsko križarsko raketo, ki je bila pripravljena za izstrelitev na ladje v Rdečem morju. V izjavi so navedli, da je raketa predstavljala neposredno grožnjo ladjam ameriške mornarice in trgovskim plovilom v regiji.

Centralno poveljstvo ZDA pokriva območje odgovornosti v dvajsetih državah Srednje in Zahodne Azije ter nadaljuje s svojimi operacijami za zagotavljanje varnosti in stabilnosti v regiji.

vir; Foto: Pixabay (fotografija je simbolna); Portal24