ZDA in Velika Britanija obsodili Rusijo zaradi prekinitve izvoza žita iz Ukrajine

ZDA in Velika Britanija obsodili Rusijo zaradi prekinitve izvoza žita iz Ukrajine

ZDA in Velika Britanija ostro obsodili odločitev Rusije, da prekine sodelovanje v Pobudi za izvoz žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Obe državi trdita, da bo ta odločitev poslabšala varnost preskrbe s hrano in ogrozila milijone ljudi. Svetovni program ZN za hrano je izrazil tudi skrb glede prekinitve izvoza žita iz Ukrajine. Ukrajina je namreč pomembna dobaviteljica žita na svetovnem trgu.

Svetovalec Sveta za nacionalno varnost Bele hiše, Adam Hodge, je pozval rusko vlado, naj nemudoma prekliče svojo odločitev o odstopu od sporazuma o izvozu črnomorskega žita. “Rusko vlado pozivamo, naj nemudoma prekliče svojo odločitev o odstopu od sporazuma o izvozu črnomorskega žita,” je poudaril Hodge.

Tudi britansko zunanje ministrstvo je od Rusije zahtevalo, da obnovi BSGI in se zaveže k polnemu izvajanju sporazuma. “V enostranski potezi, ki je privedla do propada BSGI, je Rusija uporabila hrano kot orožje. Rusija preprečuje, da bi žito doseglo tiste, ki ga najbolj potrebujejo,” je dejal tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil podporo uporabi črnomorskega koridorja za izvoz žita. Njegov tiskovni predstavnik Serhij Nikiforov je dejal, da so pripravljeni nadaljevati dobavo žita, če jih Rusija pogreša.

V Somaliji so zaskrbljeni

V Somaliji so zaskrbljeni zaradi posledic prekinitve izvoza žita iz Ukrajine. Cene pšenice so se po napadu Rusije na Ukrajino podvojile, po podpisu BSGI pa so se znižale za četrtino. Halima Hussein, mati petih otrok iz Mogadiša, je izrazila skrb glede visokih cen hrane. “Ne vem, kako bomo preživeli,” je povedala.

Analitiki opozarjajo, da se bodo cene nekaterih osnovnih živil zaradi odločitve Rusije verjetno dvignile, kljub večjim zalogam pri proizvajalcih žita, kot sta Rusija in Brazilija.

Mednarodni odbor IRC je opozoril, da bodo učinki prekinitve izvoza žita iz Ukrajine daljnosežni, zlasti v državah, ki se soočajo z najhujšo sušo v zadnjih desetletjih, kot so Somalija, Etiopija in Kenija.

V Mogadišu so že zaznali povečano povpraševanje po žitu. Ljudje želijo namreč kupiti večje količine pred morebitnim dvigom cen. Trgovci izražajo skrb glede previsokih cen hrane, ki bi lahko ogrozile revnejše prebivalce.

Rusija: Odločitev o odstopu od žitnega sporazuma je dokončna

Odločitev Rusije, da ne bo podaljšala sporazuma o žitu, je dokončna in nadaljnja pogajanja niso predvidena, je po poročanju Reutersa dejal visoki ruski uradnik v ZN.

Odstop Rusije od sporazuma, ki omogoča varen izvoz žita iz Ukrajine prek Črnega morja, pomeni, da bodo “garancije za varnost plovbe, ki jih je izdala ruska stran, preklicane,” je sporočila Rusija. “Sprejeti bodo potrebni proaktivni ukrepi in odzivni ukrepi za nevtralizacijo groženj kijevskega režima na območju glede na nadaljevanje oboroženih provokacij in poskusov napadov na ruske vojaške in civilne objekte,” je zapisano v pismu.

vir Foto: Pexels Portal24