ZDA in Velika Britanija sprožili silovit napad na Hutije

ByA.K.

12. januarja, 2024 , ,
Foto: Wikimedia/US Navy

ZDA in Velika Britanija sprožili silovit napad na Hutije

ZDA in Velika Britanija sta začele izvajati obsežne vojaške napade na tarče, ki so povezane s skupino Hutiji v Jemnu. Štirje ameriški uradniki so potrdili izvedbo napadov, ki vključujejo bombardiranje več jemenskih mest. Operacija predstavlja odgovor na militantno skupino, ki jo podpira Iran, in je posledica njihovih napadov na mednarodne ladje v Rdečem morju v preteklem letu.

Napadi, ki so se začeli nedavno, so izvedeni z uporabo različnih sredstev, vključno z letali, ladjami in podmornicami. V operacijo so vključene tudi druge države, kot so Avstralija, Kanada, Bahrajn in Nizozemska. Tarče napadov vključujejo logistična središča, sisteme zračne obrambe ter skladišča orožja.

Ameriški uradniki, na katere se pri poročanju sklicuje Associated Press, so razkrili, da so med napadi uporabljali križarske rakete Tomahawk in lovna letala, ki so jih izstreljevale vojaške ladje. To predstavlja prvič, da sta ZDA in Združeno kraljestvo sprožila vojaške napade proti Hutijem v Jemnu od leta 2016.

Uradniki so za zdaj želeli ostati anonimni, vendar se pričakuje, da bodo kmalu objavili uradno izjavo s podrobnostmi o operaciji. Hutijevski uradnik, ki ga podpira Iran, je potrdil napade in jih označil za “ameriško-sionistično-britansko agresijo” na Jemen, ki je prizadela več mest, vključno s prestolnico Sano, provincami Hudaydah, Saada in Dhamar.

Odziv Hutijev

Televizijski kanal Al-Masirah, ki ga nadzirajo Hutiji, je na Telegramu objavil lokacije napadov, med katerimi so tudi glavno mesto Sana, letalska baza al-Dulaimi, mednarodno letališče Taiz in obalno okrožje Abs. Namestnik zunanjega ministra Husa Hussein al-Izzi je napade označil za “očitno agresijo” in napovedal, da bosta ZDA in Združeno kraljestvo “plačali visoko ceno”.

Pred tem so Hutiji izvedli napad na ameriške in britanske pomorske sile v Rdečem morju, pri čemer so uničili 21 brezpilotnih letal in raket. Britanski obrambni minister Grant Shapps je opisal to kot največji napad jemenskih skrajnežev po vojni med Izraelom in Hamasom v Gazi, ki je izbruhnila pred tremi meseci, in izrazil zaskrbljenost nad situacijo.

Ameriška vojska je poročala, da so Hutiji izstrelili protiladijsko balistično raketo na mednarodne ladijske poti v Adenskem zalivu, kar predstavlja že 27. napad te skupine od novembra lani. Napetosti v regiji so se tako povečale, kar dviga skrb za nadaljnje razvoje dogodkov v Jemnu.

vir; Foto:Wikimedia/US Navy (fotografija je simbolna); Portal24