Bloomberg: ZDA so se z Japonsko in Nizozemsko dogovorile o omejitvi izvoza čipov na Kitajsko

Japonska in Nizozemska se bosta po vztrajanju Washingtona kmalu pridružili ZDA pri omejevanju izvoza opreme za proizvodnjo polprevodnikov na Kitajsko.

Pogovori med državama se bodo končali danes, Nizozemska bo ASML omejila prodajo strojev Kitajski, ki se uporabljajo za izdelavo določenih vrst naprednih čipov, sklicujoč se na vire poroča Bloomberg.

Dogovor med Nizozemsko in ZDA do konca meseca?

Nizozemsko podjetje stroje z nekaj ameriškimi deli izdeluje v Evropi. Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo je 3. novembra dejala, da pričakuje, da bodo zavezniške države, vključno z Nizozemsko, sledile politiki ZDA.

Japonska bo podobno omejitev uvedla za Nikon.

Reutersovi viri metem pravijo, da bi lahko dogovor med nizozemskimi in ameriškimi uradniki dosegli do konca meseca. Predstavniki obeh držav se bodo pogovarjali danes v Washingtonu.

Pomembna zmaga za Bidna

Ta scenarij bi pomenil veliko diplomatsko zmago za administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je oktobra napovedala obsežne sankcije za dostop Kitajske do ameriške tehnologije za izdelavo čipov, da bi omejila kitajski tehnološki in vojaški napredek.

Brez japonskega ali nizozemskega sodelovanja bi bila ameriška podjetja v slabšem položaju.

“Z ZDA in drugimi državami smo razpravljali o režimu nadzora izvoza,” je novinarjem dejal Yasutoshi Nishimura, japonski minister za gospodarstvo, trgovino in industrijo.

“Vse ukrepe bomo izvajali v skladu z našim zakonom o deviznem poslovanju in z mednarodnim sodelovanjem,” je dodal.

ZDA podjetjem z napredno tehnologijo za 10 let prepovedujejo gradnjo tovarn na Kitajskem

Ameriškim tehnološkim podjetjem, ki prejemajo zvezna sredstva, bo 10 let prepovedano graditi objekte napredne tehnologije na Kitajskem, je sporočila Bidnova administracija.

Smernice so bile predstavljene kot del 50 milijard dolarjev vrednega načrta za izgradnjo lokalne industrije polprevodnikov.

Prepoved je posledica prizadevanja poslovnih skupin za večjo vladno podporo v prizadevanju za zmanjšanje odvisnosti od Kitajske. Soočajo se namreč z globalnim pomanjkanjem mikročipov, ki je upočasnilo proizvodnjo… več tukaj.

Foto: Pexels