ZDA: Možnost, da bodo Rusi uporabili jedrsko orožje je zelo majhna

ByAna Koren

5. maja, 2023 ,
Kremelj [Foto: Pexels]

ZDA: Možnost, da bodo Rusi uporabili jedrsko orožje je zelo majhna

Zelo malo verjetno je, da bo Rusija uporabila svoje jedrsko orožje, je dejala direktorica ameriške obveščevalne službe Avril Haines. “To je zelo malo verjetno, to je naša trenutna ocena,” je Haines povedala senatnemu odboru za oborožene sile. Na čem temelji ocena ni pojasnila.

Jedrske napetosti med Rusijo in ZDA so se povečale od začetka ruske invazije na Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin in njegovi sodelavci so namreč večkrat izjavili, da je Moskva, če bo treba, za obrambo svoje “ozemeljske celovitosti,” pripravljena uporabiti svoj jedrski arzenal. 

Putin je februarja objavil, da Rusija odstopa od pogodbe o nadzoru jedrskega orožja New START. START je edini preostali jedrski sporazum med Moskvo in Washingtonom. Program je omejil število strateških jedrskih konic.

Ameriški uradniki so več mesecev napovedovali, da ne vidijo znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja, vendar ostajajo previdni glede tega vprašanja. 

Namestnik ameriškega državnega sekretarja je prejšnji mesec dejal, da morajo ZDA in Nato pozorno opazovati morebitne znake ali bo Putin uporabil jedrsko orožje. Pri tem so izpostavili Putinov govor 25. marca. Takrat je namreč napovedal namestitev taktičnega jedrskega orožja v sosednji Belorusiji. 

Američani o novi obtožbi Kremlja: Peskov preprosto laže

ZDA so zavrnile obtožbe, da Washington stoji za napadom brezpilotnih letal na Kremelj, in trditve Moskve označile za laž.

Očitno je, da je to nora trditev. ZDA nimajo nič s tem. Sploh ne vemo natančno, kaj se je zgodilo, vendar vam lahko zagotovim, da ZDA niso imele nobene vloge pri tem,” je za CNN povedal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

Dejal je tudi, da ZDA ne spodbujajo ali pomagajo Ukrajini pri izvajanju napadov zunaj njenih meja in ne opravičujejo napadov na posamezne voditelje.

Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo v Kremlju. ZDA pa še poskušajo oceniti situacijo, je dodal Kirby,

“Še vedno ne vemo, kaj se je zgodilo,” je Kirby ponovil na MSNBC.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je namreč dejal, da za napadom brezpilotnih letal na Kremelj, katerega cilj je bil ubiti predsednika Vladimirja Putina, stojijo ZDA.

“Peskov preprosto laže,” je odvrnil Kirby.

“Ruski predsednik Vladimir Putin je agresor v Ukrajini in lahko konča konflikt z umikom z ukrajinskega ozemlja,” je dodal. 

Na novinarsko vprašanje o obveščevalnih podatkih o morebitnih napadih Rusije na ključno Natovo infrastrukturo je Kirby odgovoril, da s takšnimi informacijami ni seznanjen, a da je to nekaj, za kar je bilo poskrbljeno že od začetka vojne.

Vodja Natove obveščevalne službe je v sredo posvaril, da bi lahko Rusija poskusila sabotirati podvodne kable, da bi kaznovala zahodne države zaradi podpore Ukrajini.

vir Foto: Pexels