ZDA nameravajo mesečno sprejeti 30.000 migrantov

ByAna Koren

6. januarja, 2023 , ,
Foto: Pexels

ZDA bodo mesečno sprejele do 30.000 migrantov, ilegalce bodo izgnali

ZDA nameravajo v okviru programa, ki vključuje deportacijo ljudi iz Kube, Nikaragve, Haitija in Venezuele, ujetih na ameriško-mehiški meji, sprejeti do 30.000 migrantov na mesec. Novico so potrdili uradniki obeh držav.

Razširjeni humanitarni program bo temeljil na politiki, sprejeti oktobra, ki je dovolila vstop v državo več tisočim ljudem iz Venezuele. In sicer po zraku, če so se predhodno prijavili v tujini in so lahko dokazali, da imajo ameriškega sponzorja, so potrdili viri.

Dva ameriška uradnika pričakujeta, da bo nov program objavljen kmalu. Bela hiša na Reutersovo vprašanje, ali lahko to uradno potrdi, ni odgovorila.

Predsednik Joe Biden naj bi imel govor o varnosti na svoji južni meji, ki jo namerava obiskati naslednji teden.

Problem množičnih nezakonitih prehodov je izziv za demokratskega predsednika že od začetka njegovega mandata pred dvema letoma.

Med obiskom v Kentuckyju v sredo je dejal, da želi videti “mir in varnost” na meji.

“Želim videti, kaj se dogaja. Jutri bom imel govor o varnosti meja,” je v sredo dejal Biden.

V Ciudad de Mexico naj bi bil 9. in 19. januarja na vrhu severnoameriških voditeljev, kjer se bo srečal z mehiškim predsednikom Andreasom Manuelom Lopezom Obradorjem in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem.

Ne spreglejte…

Pred hišo ameriške podpredsednice poslani avtobusi z migranti

Guvernerja Teksasa Grega Abbotta je Bela hiša, obtožila ogrožanja življenj. Do obtožb je prišlo po tem, ko so blizu doma podpredsednice Kamale Haris v Washingtonu na božični večer z avtobusov odložili migrante z jugozahodne meje s Teksasom. Republikanec Abbott in vidni kritik politike priseljevanja Bidnove administracije, ni priznal pošiljanja avtobusov z migranti na božični večer. Prav tako njegov urad ni prevzel odgovornosti… več tukaj.

Foto. Pexels