ZDA nasprotujejo brezpogojnemu umiku Izraela s palestinskih ozemelj

ByA.K.

21. februarja, 2024 , , , ,
Izraelske sile [Foto: IDF X]

ZDA nasprotujejo brezpogojnemu umiku Izraela s palestinskih ozemelj

Združene države Amerike (ZDA) so izrazile stališče, da Svetovno sodišče, najvišje sodišče Združenih narodov, ne bi smelo zahtevati brezpogojnega umika izraelskih sil s palestinskih ozemelj. Stališče je bilo predstavljeno med obravnavanjem zahteve Generalne skupščine ZN iz leta 2022, da Meddržavno sodišče (ICJ) izda nezavezujoče mnenje o zakonitosti izraelske okupacije palestinskih ozemelj.

Čeprav Svetovno sodišče ni neposredno zaprošeno za mnenje o umiku izraelskih sil, je veliko držav udeleženk razprav pozvalo k temu koraku. Izrael, ki se postopka ne udeležuje aktivno, je izrazil zaskrbljenost, da bi vpletenost sodišča lahko negativno vplivala na iskanje rešitve s pogajanji.

Richard Visek, vršilec dolžnosti pravnega svetovalca na ameriškem zunanjem ministrstvu, je v Haagu izpostavil, da je treba pri vsaki odločitvi o izraelskem umiku upoštevati “zelo resnične varnostne potrebe Izraela”. Poudaril je, da so bili na te potrebe opozorjeni že 7. oktobra in da še vedno obstajajo, a so jih mnogi udeleženci zanemarili.

V naslednjih dneh bo svoje argumente predstavilo več kot 50 držav, med njimi tudi Rusija in Francija. Palestinski predstavniki so že pozvali sodišče, naj izraelsko okupacijo razglasi za nezakonito. Slednje bi po njihovem mnenju lahko pomagalo pri doseganju rešitve, ki predvideva obstoj dveh držav.

Visek je sodnike pozval, naj sledijo že vzpostavljenemu okviru ZN za rešitev dveh držav. Visek je prav tako poudaril pomen upoštevanja ravnovesja, ki sta ga kot nujnega za trajni mir prepoznala tako Varnostni svet kot Generalna skupščina. Po njegovih besedah Svetovno sodišče ne bi smelo zaključiti, da je Izrael pravno obvezan k takojšnjemu in brezpogojnemu umiku z zasedenih ozemelj.

Sodniki bodo predvidoma potrebovali šest mesecev

Zadnji val vojaških akcij v Gazi je izbruhnil po napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra. Konflikt pa je dodatno zapletel že tako kompleksne razmere na Bližnjem vzhodu in negativno vplival na iskanje mirne rešitve. Mednarodno sodišče za pravico (ICJ) je bilo pozvano k pregledu izraelskih politik, vključno z okupacijo, naseljevanjem in priključitvijo ozemelj, ter ukrepov, ki ciljajo na spremembo demografske sestave Jeruzalema. Sodniki naj bi svoje mnenje, ki bo obravnavalo tudi pravni status okupacije in njene posledice, podali v šestih mesecih.

Izrael se na mnenje Svetovnega sodišča iz leta 2004, ki je ločilni zid na Zahodnem bregu označilo za kršitev mednarodnega prava, pri čemer je bil ta zid od takrat še podaljšan, ni odzval. Tekoča zaslišanja bi lahko okrepila politični pritisk na Izrael zaradi njegovih vojaških dejanj v Gazi, kjer je po podatkih zdravstvenih uradnikov od začetka napadov Hamasa umrlo približno 29.000 Palestincev.

Izrael je v vojni leta 1967 zasedel Zahodni breg, Gazo in Vzhodni Jeruzalem, ki so del zgodovinske Palestine in jih Palestinci želijo za svojo državo. Čeprav se je Izrael leta 2005 umaknil iz Gaze, skupaj z Egiptom še vedno nadzira njene meje. Izraelski voditelji trdijo, da ozemlja niso uradno okupirana, saj so bila zasežena Jordaniji in Egiptu, ne pa Palestini.

[Vir: Hina]; Foto: IDF X; Portal24