ZDA: Novi ukrepi proti dobavi orožarske tehnologije v Rusijo

ByA.K.

29. marca, 2024 , , , ,
Foto: Freepik

ZDA: Novi ukrepi proti dobavi orožarske tehnologije v Rusijo

V poskusu zaostrovanja nadzora nad mednarodno trgovino so Združene države Amerike (ZDA) proti več kot 600 tujim subjektom sprejele stroge ukrepe. Poteza je narejena z namenom preprečevanja, da bi ameriška tehnologija, zlasti tista, ki se uporablja v vojaške namene, kot so komponente za rakete in droni, končala v rokah Rusije, ki trenutno vodi vojno proti Ukrajini.

Ameriški uradnik je razkril, da je Ministrstvo za trgovino ZDA najmanj 20 ameriškim podjetjem, ki proizvajajo in prodajajo vojaško tehnologijo nedavno izdalo opozorila. Ukrepi so del širših prizadevanj za zaustavitev ruskega vojnega napora v Ukrajini, s ciljem omejiti dostop do ključnih tehnologij in komponent, ki bi lahko okrepile vojaške zmogljivosti Rusije.

“Zahtevali smo, da ameriška podjetja prostovoljno prenehajo z dobavo blaga tujim subjektom zaradi velikega tveganja njihove preusmeritve v Rusijo,” je poudaril uradnik. Ukrep je odziv na ugotovitve, da so v ruskem orožju, odkritem na ukrajinskih bojiščih, še vedno prisotne ameriške komponente, kljub obsežnemu naboru sankcij, uvedenih od začetka ruske invazije na Ukrajino leta 2022.

Pomočnik državnega sekretarja Matthew Axelrod je na letni konferenci o nadzoru izvoza razkril, da so pisma, poslana ameriškim podjetjem, vsebovala seznam več kot 600 tujih subjektov, s pozivom k prekinitvi dobave tehnologij in blaga, ki bi lahko bilo preusmerjeno v Rusijo. Axelrod je prav tako omenil, da so nekateri ameriški uradniki neposredno stopili v stik z vodstvi podjetij, da bi razpravljali o možnih korakih za nadaljnje preprečevanje preusmerjanja ameriških izdelkov v Rusijo.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik