ZDA obtožujejo Google nezakonitega vzdrževanje monopola in manipulacije cen

ByAna Koren

12. septembra, 2023 , ,
Računalnik, Google [Foto: Pexels

ZDA obtožujejo Google nezakonitega vzdrževanje monopola in manipulacije cen

Ministrstvo za pravosodje ZDA obtožuje Google, da ni igral po pravilih, da bi ohranil prevlado v spletnem iskanju. Pravijo tudi, da je Google plačal 10 milijard dolarjev, da bi zagotovil, da manjši tekmeci nikoli ne dobijo oprijema. Kenneth Dintzer, ki je pričal za ministrstvo za pravosodje, je dejal, da se ta primer nanaša na prihodnost interneta. Dodal je, da je Google od leta 2010 nezakonito ohranjal svoj monopol. Obtožujejo ga tudi, da podjetjem, kot so Apple, AT&T in Mozilla, da zagotovijo Googlovemu iskalniku približno 90-odstotni tržni delež plačuje milijarde dolarjev letno. Google naj bi tudi manipuliral z dražbami za oglase, da bi zvišal cene za oglaševalce.

Dintzer je dejal, da je Google zaradi pomanjkanja resne konkurence manj inovativen in manj pozoren na druge pomisleke, kot je zasebnost. Prav tako je navedel dokaze, da je Google sprejel ukrepe za zaščito komunikacij o plačilih podjetjem, kot je Apple, ker so vedeli, da sporazumi prečkajo protimonopolne meje.

Google

Google trdi, da je njegov visok tržni delež posledica tega, ker je hiter in učinkovit iskalnik, ki je brezplačen. Prav tako bodo njegovi odvetniki trdili, da potrošniki lahko izbrišejo aplikacijo Google ali uporabijo alternativni iskalnik, kot so Microsoftov Bing, Yahoo ali DuckDuckGo.

Sojenje, ki poteka pred zveznim sodiščem v Washingtonu DC, naj bi trajalo do 10 tednov. Sodnik Amit Mehta bo odločil, ali je Google kršil protimonopolno zakonodajo in kako najbolje rešiti situacijo, če se ugotovi, da je kršil zakon. Vlada v pritožbi zahteva “strukturne razbremenitve po potrebi.” Vlada se do slednjega ni opredelila.

Ta pravni boj ima velike posledice za Big Tech, ki je bil obtožen kupovanja ali zadušitve majhnih konkurentov. Big Tech se je izoliral pred številnimi obtožbami o kršenju protimonopolne zakonodaje, ker so storitve, ki jih podjetja ponujajo uporabnikom, brezplačne ali poceni. Prejšnja velika protimonopolna sojenja vključujejo Microsoft leta 1998 in AT&T leta 1974. Razpad AT&T leta 1982 je utrl pot sodobni industriji mobilnih telefononov. Boj z Microsoftom pa je odprl prostor za Google in druge na internetu.

Foto: Pexels

Portal24