ZDA odpravlja ukrep dokazila o cepljenju proti covid-19

ZDA bodo 11. maja odpravile ukrep, po katerem morajo biti tuji potniki in delavci v zveznih ustanovah cepljeni proti covidu-19, so sporočili iz Bele hiše. Predstavniški dom ameriškega kongresa je februarja glasoval za odpravo zahteve, da mora biti večina tujih letalskih potnikov cepljena proti Covid-19. To je bila ena redkih preostalih omejitev potovanj.

Bidnova administracija je junija lani odpravila obvezni negativni test na koronavirus za tuje letalske potnike. A je ob tem ohranila ukrep centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), ki zahteva cepljenje za večino tujih potnikov, ki prihajajo v ZDA. 

Ministrstvo za domovinsko varnost je sporočilo, da se ta zahteva odpravlja tudi za tuje državljane, ki vstopajo v ZDA po kopnem ali morju.  

Pravila, ki jih je uvedla Bidnova administracija septembra 2021 in ki so zahtevala cepljenje proti covidu-19 za približno 3,5 milijona zaposlenih v zveznih institucijah in pogodbenih izvajalcih. Grozila so jim odpuščanja ali disciplinskimi ukrepi, a po vrsti sodnih odločitev pravila niso začela veljati. Marca je zvezno prizivno sodišče potrdilo odločitev o blokadi izvajanja zahtev po cepljenju zaposlenih. 

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Posledice dolgega covida lahko trajajo še leto in pol po okužbi

Šest do 12 mesecev po okužbi s koronavirusom ima vsak četrti nekdanji bolnik dolgoročne posledice covida-19, so sporočili nemški znanstveniki. Ločena raziskava škotskih znanstvenikov je pokazala, da ima del bolnikov, ki so preboleli covid dolgotrajne simptome po 12 mesecih. Verjetno bodo imeli enake simptome tudi po 18 mesecih.

Običajno gre za kronično utrujenost in izčrpanost, težave s koncentracijo in spominom. Slednje vpliva na zdravje in delovno sposobnost bolnikov. Rezultati nemške raziskave so bili opravljeni med 12.000 ljudmi, starimi od 18 do 65 let, okuženimi s koronavirusom v zvezni deželi Baden-Württemberg… več tukaj.