ZDA pošiljajo Ukrajini največji posamični paket vojaške pomoči doslej

ByAna Koren

8. januarja, 2023 , , ,
Ukrajinski vojak [Foto: Pexels]

ZDA pošiljajo Ukrajini največji posamični paket pomoči doslej
Prigožin želi zavzeti Bahmut zaradi njegovih podzemnih mest
London bo gostil srečanje o vojnih zločinih v Ukrajini
Bela hiša poziva Italijo k večji pomoči Ukrajini
Ruski hekerji napadli ameriške jedrske raziskovalne laboratorije

ZDA pošiljajo Ukrajini največji posamični paket pomoči doslej

Ameriška vlada bo Ukrajini poslala dodatno vojaško pomoč v vrednosti treh milijard dolarjev, kar je največji posamični paket pomoči doslej, je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sporočil, da gre za 3,75 milijarde vojaške pomoči Ukrajini in drugim državam, ki jih je prizadela ruska invazija. V sporočilu za javnost je pojasnil, da orožje in vojaška oprema za Ukrajino vključujeta predvsem bojna vozila pehote Bradley, topniške sisteme, oklepnike, rakete zemlja-zrak in strelivo. Pomoč je v telefonskem pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem napovedal že predsednik Joe Biden.

Prigožin želi zavzeti Bahmut zaradi njegovih podzemnih mest

Vodja najvidnejše ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da želi, da njegove sile in redna ruska vojska zavzamejo Bakhmut. Mesto ima namreč podzemna mesta, v katerih lahko sprejmejo vojake in tanke.

Rusko petmesečno prizadevanje za zavzetje Bahmuta je navdušilo nekatere zahodne vojaške analitike. Slednji so dejali, da bi velike izgube na ruski strani in dejstvo, da je Ukrajina v bližini zgradila obrambne črte, pomenile pirovo zmago za Rusijo, če do nje pride.

“Češnja na torti je rudniški sistem Soledar in Bahmut, ki je pravzaprav mreža podzemnih mest. Ne samo, da lahko zadrži večjo skupino ljudi na globini 80-100 metrov, premikajo se lahko tudi tanki in bojna vozila pehote. skozenj” je dejal Prigožin. Prigožini bi verjetno v Moskvi pridobil velik politični kapital, če bi Bahmut padel v ruske roke.

London bo gostil srečanje o vojnih zločinih v Ukrajini

Pravosodni ministri iz številnih držav po svetu se bodo marca zbrali v Londonu. Okrepiti želijo podporo Mednarodnemu sodišču za vojne zločine (ICC) pri njegovih preiskavah domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini.

Bela hiša Italijo poziva k večji pomoči Ukrajini

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je italijansko vlado pozvala, naj Ukrajini čim prej pošlje več pomoči. Kot poroča La Repubblica, je italijanska vlada pripravljena poslati pomoč.

Ukrajina: Rusi bombardirali Bahmut, dva mrtva

Ukrajinska vojska je sporočila, da sta bila v ruskem božičnem bombardiranju Bahmuta ubita 66-letni moški in 61-letna ženska. Dodajajo, da je bilo poškodovanih še 13 stanovalcev.

Ruski hekerji napadli ameriške jedrske raziskovalne laboratorije

Trije ameriški jedrski raziskovalni laboratoriji so bili lani poleti tarča ruskih hekerjev. Napade so razkrili spletni zapisi, ki so jih pregledali strokovnjaki za kibernetsko varnost. Skupina, znana kot Cold River, naj bi za tarčo imela nacionalne laboratorije Brookhaven, Argonne in Lawrence Livermore.

Spletni zapisi kažejo, da so hekerji ustvarili lažne strani za prijavo. Poslali so e-pošto znanstvenikom, da bi jih pretentali in bi razkrili svoja gesla, navaja Reuters.

Ali so bili poskusi vdora uspešni, ni znano. Do poskusov je prišlo, ko so predstavniki Združenih narodov vstopili v dele Ukrajine pod ruskim nadzorom, da bi pregledali največjo jedrsko elektrarno v Evropi.

V nenavadnih okoliščinah ubit ruski tajkun

Ruski mediji poročajo, da je v nesreči v Mehčali umrl nekdanji dagestanski premier Magomed Abdulajev. Po poročanju ruskih medijev je Abdulajev prečkal cesto izven zaznamovanega prehoda za pešce, ko je vanj z Lado Nivo trčil 55-letnik.

Njegova smrt sledi nizu smrti uglednih ruskih bogatašev in uradnikov, ki so v skrivnostnih okoliščinah umrli od začetka invazije na Ukrajino. Abdulajev je bil blizu nekdanjemu ruskemu predsedniku in premierju Dimitriju Medvedjevu, bil pa je tudi oster zagovornik vojne v Ukrajini… več tukaj.

Foto: Pexels