ZDA postale največji izvoznik utekočinjenega plina

ByA.K.

3. januarja, 2024 , , ,
Foto: Pexels

ZDA postale največji izvoznik utekočinjenega plina

Ameriški izvoz utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) je decembra lani zabeležil izjemne dosežke, saj so premiki tankerjev podrl mesečne in letne rekorde, kar je ZDA potisnilo na prvo mesto svetovne lestvice izvoznikov. To je prelomna zmaga za ZDA, ki so leto prej še zasedle drugo mesto za Katarjem in Avstralijo.

Naslov največjega izvoznika utekočinjenega zemeljskega plina je leta 2022 osvojil Katar. Avstralijaje po podatkih ameriške vlade zasedla drugo mesto.

Analitiki so izpostavili dva ključna faktorja, ki sta ZDA omogočila rekordno proizvodnjo. Alex Munton, direktor raziskav globalnega plina in utekočinjenega zemeljskega plina pri svetovalni družbi Rapidan Energy Group, je razložil: “Rekordno proizvodnjo v ZDA sta povzročila dva dejavnika: popolna normalizacija operacij Freeport LNG, ki je povečala ponudbo za šest milijonov ton, in letna proizvodnja v obratu Venture Global LNG Calcasieu Pass, ki je za tri milijone ton višja kot leta 2022.”

Ameriški izvoz utekočinjenega zemeljskega plina se je lani povečal za impresivnih 14,7 odstotka. Dosegli so 88,9 milijona ton. Glavni vzrok za to rast je bila normalizacija proizvodnje v obratu Freeport po sanaciji požara leta 2022. Po podatkih LSEG pa so drugi izboljšali učinkovitost predelave.

Evropa

Evropa je v decembru sicer prevzela vodilno vlogo kot glavna destinacija ameriškega izvoza utekočinjenega zemeljskega plina, saj je prejela več kot 61 odstotkov celotnega izvoza, kar je značilno za obdobje z nižjimi temperaturami. Analitiki podjetja Rystad Energy pripisujejo manjši delež izvoza v Evropo v decembru občutno višjim temperaturam in polnim skladiščem plina v Evropi. V začetku decembra so evropska skladišča objavila 97-odstotno polnost.

Azija se je v decembru uvrstila kot drugi največji izvozni trg za ameriški LNG, z 26,6 odstotki izvoza, medtem ko je novembra znašala 18,5 odstotka. V Latinsko Ameriko pa je bilo izvoženih pol milijona ton. Slednje je ustrezalo nekaj manj kot šestim odstotkom celotnega izvoza, so pokazali podatki sledenja ladij LSEG. ZDA so tako okrepile svoj položaj kot vodilni svetovni izvoznik utekočinjenega zemeljskega plina in ostajajo ključna sila na globalnem trgu energentov.

vir; Foto: Pexels; Portal24