ZDA: Powerlifting mora transspolnim dovoliti tekmovati v ženski kategoriji

ZDA: Powerlifting združenje mora transspolnim športnikom dovoliti tekmovati v ženski kategoriji

JayCee Cooper, transspolna športnica, je ta teden v tožbi zaradi diskriminacije proti ameriški powerlifting zvezi zmagala. Zveza ji/mu je namreč prepovedala tekmovanje v ženskih tekmovanjih.

Z zmago Cooperja je federaciji naročeno, da “preneha in opusti vse nepoštene diskriminatorne prakse” zaradi spolne usmerjenosti in spolne identitete.

Organizacija mora v dveh tednih pregledati svojo politiko v zvezi s temi vprašanji, kar pomeni, da bodo transšportniki, po tem, ko jim to ni bilo dovoljeno, lahko tekmovali v ženski kategoriji.

Cooper je pritožbo pri Ministrstvu za človekove pravice Minnesote, vložil leta 2019. V pritožbi je je trdil, da je organizacija kršila državni zakon o človekovih pravicah, ko je njemu in drugim transšportnikom prepovedala nastopati na ženskih tekmovanjih. 

Nato je leta 2021 vložil tožbo proti USA Powerlifitng na državnem sodišču.

“Bil sem sit tega, kako so ravnali z menoj. Sit sem bil tega, kako so ravnali z mojo skupnostjo, in dovolj je bilo,” je Cooper povedal za KARE-TV.

“Predvsem čutim olajšanje. Mislim, da smo tukaj potrebovali zmago in dober občutek je, da smo to dosegli,” je Cooper dejal po zmagi.

“Škoda je v tem, da se oseba pretvarja, da je nekaj drugega, pri čemer je implicitno sporočilo, da je to, kar je, manj,” je zapisano v sodbi . “To je bistvo ločevanja in segregacije in to je tisto, kar MHRA prepoveduje.”

USA Powerlifting bo o pritožbi še razmislil.

“Naše stališče je bilo usmerjeno v uravnoteženje potreb cis- in transspolnih žensk, katerih sposobnosti se bistveno razlikujejo v izključno športih moči,” je v izjavi dejal predsednik ameriškega Powerliftinga Larry Maile.

A je sodišče navedlo, da “povečano tveganje za depresijo in samomor, pomanjkanje dostopa do inštruiranja in prostorov za vadbo ali drugo zatiranje uspešnosti, ki je običajno za transspolne osebe,” kot konkurenčne slabosti za transspolne tekmovalce.

Glede na Open Powerlifting je Cooper nazadnje tekmoval na turnirju 2022 AMP Classic Open Nationals v Teksasu, kjer je končal na tretjem mestu izmed treh tekmovalk v svoji kategoriji. 

Cooper se je leta 2019 dvakrat pomeril z edino tekmico (Rebecco Richnofski) v ženski kategoriji 198+ open in obakrat zmagal. Na državnem prvenstvu USPA 2019 je končala na četrtem mestu od štirih tekmovalcev v tej kategoriji.

https://twitter.com/KBoz3/status/1632435738506559491?s=20

Vir Foto: Pexels