ZDA pozivajo k odprtju mejnega prehoda Rafa, svetovni voditelji se zavzemajo za mir

ByAna Koren

21. oktobra, 2023 , , , , , ,
Palestina, pomoč Gaza Foto: Nextatv XPalestina, pomoč Gaza Foto: Nextatv X

ZDA pozivajo k odprtju mejnega prehoda Rafa, svetovni voditelji se zavzemajo za mir

V soboto so ZDA v prizadevanjih za reševanje izraelsko-palestinskega spora ter vojne med Izraelom in Hamasom naredile korak naprej. Državni sekretar Antony Blinken je pozval vse strani, vključene v konflikt, naj omogočijo odprtje mejnega prehoda Rafa, potem ko je prvi humanitarni konvoj vstopil na območje Gaze iz Egipta.

Prvi konvoj, sestavljen iz 20 tovornjakov pomoči, je uspešno prečkal mejni prehod Rafa in prispel v Gazo. Blinken je poudaril pomen odprtja te pomembne dobavne poti za prebivalce Gaze ter izpostavil diplomatične prizadevanja ZDA v regiji, vključno z dogovorom med predsednikom Bidnom, izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem med obiskom v Izraelu.

“Odprtje te potrebne dobavne poti je rezultat popolne diplomatske vpletenosti ZDA v regijo in dogovora predsednika Bidna,” je dejal Blinken ter poudaril, da palestinsko civilno prebivalstvo ni odgovorno za terorizem Hamasa.

V Kairu potekal pomemben vrh, svetovni voditelji pozivajo k miru

Medtem so se svetovni voditelji zbrali v Kairu, da bi razpravljali o izraelsko-palestinskem konfliktu in miru v Gazi. Na vrhu so pozvali k takojšnjemu prekinitvi ognja med Izraelom in Hamasom, izrazili potrebo po obsežni humanitarni pomoči Gazi ter iskanju dolgoročne rešitve za 75-letni konflikt med Izraelci in Palestinci.

Generalni direktor ZN Antonio Guterres je poudaril nujnost ukrepanja: “Ukrepati moramo zdaj, da končamo to nočno moro.” V napadih Hamasa na Izrael in izraelskih protinapadih je bilo žrtev veliko. Pomoč Gazi je ključnega pomena. Trenutno je za 2,4 milijona prebivalcev Gaze potrebno vsaj 100 tovornjakov pomoči na dan.

Na vrhu so sodelovali voditelji iz različnih držav in organizacij, med njimi Egipt, Jordanija, Palestinske oblasti, Arabska liga, Afriška unija, Evropska unija ter predstavniki Rusije, Kitajske, Japonske, Kanade in ZDA. Jordanski kralj Abdulah II. je pozval k takojšnji prekinitvi ognja. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi pa je poudaril potrebo po pravičnosti za Palestince ter njihovi pravici do lastne države.

Napetosti in upanje na rešitev

Medtem ko svetovni voditelji iščejo rešitve, so mnogi opozorili na nevarnost, da bi izgon Palestincev iz severnega dela Gaze v smeri egiptovskega Sinaja predstavljal katastrofo. Hakan Fidan, vodja turške diplomacije, je obsodil brezpogojno vojaško pomoč Izraelu, ki bi le nadaljevala okupacijo palestinskih ozemelj.

Voditelji so tudi izrazili razočaranje nad zavrnitvijo dveh resolucij v Varnostnem svetu ZN, ki bi pozivali k prekinitvi sovražnosti. Vodja francoske diplomacije Catherine Colonna pa je poudarila potrebo, da se vsem, ki to želijo, omogoči odhod iz Gaze, vključno s tujimi zaposlenimi v Francoskem kulturnem centru v Gazi.

Medtem pa Ameriški predsednik Joe Biden poudarja svojo odločenost pri iskanju rešitve, ki bi vključevala dve državi – Izrael in Palestino. Konflikt še vedno ostaja v središču mednarodne pozornosti, pri čemer svet išče poti do miru in stabilnosti v regiji.

vir

Foto: NextaTV X

Portal24