ZDA: Predstavniški dom začenja preiskavo obtožb proti predsedniku Bidnu

ByAna Koren

13. septembra, 2023 ,
Joe Biden [Foto: Wikipedia/Gage Skidmore]

Predstavniški dom začenja preiskavo obtožb proti predsedniku Bidnu

Kevin McCarthy, predsednik predstavniškega doma in kalifornijski republikanec, je napovedal uradno preiskavo obtožb proti predsedniku ZDA Joeju Bidnu. Našteval je “resne in verodostojne obtožbe o njegovem ravnanju” in dodal, da “skupaj” zahtevajo nadaljnjo preiskavo. Obtožba s strani predstavniškega doma je prvi korak v postopku odstavitve predsednika ali drugega višjega izvršnega ali pravosodnega uradnika.

McCarthy je izpostavil vrsto obtožb proti Bidnu in njegovemu sinu Hunterju Bidnu. Med drugim je predsednika obtožil, da je lagal o poznavanju sinovih poslovnih poslov. Trdil je tudi, da so “člani družine Biden” prejeli milijone dolarjev od navideznih podjetij. McCarthy je opozoril, da je ministrstvo za finance ZDA transakcije označilo kot vprašljive. Opozoril je tudi, da je obveščevalec FBI posredoval obtožbo, da je Biden vzel podkupnino v zameno za uradna dejanja kot podpredsednik in da je uporabil svoj vladni urad za usklajevanje s poslovnimi partnerji svojega sina.

Julija je republikanski senator Chuck Grassley objavil dokument FBI, ki podrobno opisuje, kako je zaupanja vreden vir obveščevalnih služb posredoval obtožbe, da je družina Biden od ukrajinskega energetskega podjetja, potem ko je takratni podpredsednik Biden pritisnil na Ukrajino, naj odstrani visokega državnega uradnika, zadolženega za preiskovanje korupcije, prejela dve plačili v višini 5 milijonov dolarjev.

Končni uspeh resolucije o obtožbi v Parlamentu je zelo vprašljiv

Čeprav niti preiskovalci davčne uprave niti dokument FBI niso zagotovili prepričljivih dokazov o nezakonitem ali neprimernem ravnanju predsednika, so republikanci v predstavniškem domu zatrdili, da je bila informacija dovolj za sprožitev uradne preiskave obtožbe.

Kljub temu je končni uspeh resolucije o obtožbi v Parlamentu zelo vprašljiv. Demokrati imajo trenutno večino v senatu 51 proti 49. Slednje praktično zagotavlja, da bo kakršna koli Bidenova obtožba s strani predstavniškega doma doletela podobno usodo kot prejšnje obtožbe proti ameriškim predsednikom. Do sedaj so bili v zgodovini ZDA obtoženi le trije predsedniki – Andrew Johnson leta 1868, Bill Clinton leta 1998 in Donald Trump dvakrat. Nihče pa ni bil obsojen s strani senata, navaja BBC.

Bidnova ekipa je hitro zavrnila McCarthyjevo napoved obtožbe. Tiskovni predstavnik Bele hiše Ian Sams je dejal, da “republikanci v predstavniškem domu preiskujejo predsednika devet mesecev in niso odkrili nobenih dokazov o nepravilnostih”.

Foto: Wikipedia

Portal24