ZDA preiskujejo uhajanje zaupnih dokumentov

ByAna Koren

10. aprila, 2023

ZDA preiskujejo uhajanje zaupnih dokumentov

Uhajanje zaupnih vojaških dokumentov, ki so bili objavljeni na družbenih omrežjih, je vznemirilo ameriške službe. Zdaj poskušajo identificirati vir, za katerega nekateri varnostni strokovnjaki sumijo, da bi lahko bil v ZDA.

Uradniki so dejali, da razpon tem, zajetih v dokumentih, od vojne v Ukrajini do vprašanj povezanih s Kitajsko, Bližnjim vzhodom in Afriko, kaže na Američana in ne na zaveznika.

“Zdaj se osredotočamo na to, da gre za ameriško uhajanje informacij, ker so bili številni dokumenti v lasti le ZDA,” je za Reuters povedal nekdanji visoki uradnik Pentagona Michael Mulroy.

Ameriški predstavniki so dejali, da preiskava, ki je še v zgodnji fazi, ne izključuje možnosti, da so bili proruski elementi povezani z odtekanjem dokumenta, ki velja za najresnejšo kršitev varnosti od leta 2013. Takrat je bilo odkritih več kot 700.000 dokumentov, objavljeni pa so bili na WikiLeaks.

Rusko veleposlaništvo v Washingtonu in Kremelj nista odgovorila na prošnjo za komentar.

Ameriška uradnika sta za Reuters povedala, da ne izključujeta možnosti, da so bili dokumenti ponarejeni. In sicer z namenom zavajanja preiskovalcev ali širjenja lažnih informacij proti ZDA.

Reuters navaja, da ni potrdil pristnosti dokumentov. Vendar pa se zdi, da so bili nekateri podatki o ocenah žrtev na bojišču v Ukrajini, da bi zmanjšali število ruskih žrtev, spremenjeni.

Ameriške obveščevalne agencije in vojska preiskujejo, kako pogosto se občutljivi dokumenti delijo interno. Prav tako iščejo možne motive za razkritje s strani ameriškega uradnika ali skupine.

Preiskava je osredotočena na več teorij, od nezadovoljnega uslužbenca do notranje grožnje, ki želi spodkopati ameriške nacionalne interese.

vir Foto: Pexels

Spomnimo…

New York Times: Pricurljal nov niz tajnih podatkov Pentagona

Eden od tajnih dokumentov Pentagona, ki je bil razkrit na družbenih omrežjih, predstavlja ameriško oceno scenarijev, ki bi lahko vodili Izrael do dobave orožja Ukrajini. Slednje je v nasprotju s trenutno izraelsko politiko.

Dosedanja politika Izraela je bila nudenje humanitarne pomoči. Z Ukrajino prav tako sodeluje pri razvoju prilagojenega, pametnega sistema zgodnjega opozarjanja. Sistem bo Ukrajini pomagal pri obrambi pred prihajajočimi raketami in izstrelki… več tukaj.