ZDA pričakujejo omejen napad Irana na Izrael

ByAna Koren

12. aprila, 2024 , , , ,
Izrael [Foto: Pexels]

ZDA pričakujejo omejen napad Irana na Izrael

Ameriški uradniki so izrazili zaskrbljenost nad možnim iranskim napadom na Izrael, ki pa naj ne bi bil dovolj obsežen, da bi sprožil ameriško vojaško intervencijo. Bela hiša je poudarila, da si ZDA ne želijo nadaljnjega stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu.

Ameriški uradniki, ki so želeli ostati anonimni, so včeraj sporočili, da Združene Države pričakujejo napad Irana na Izrael. Kljub temu naj napad ne bi bil dovolj velik, da bi Washington potegnil v vojno. Ta izjava sledi nedavnemu incidentu, ko so ZDA Iranu jasno sporočile, da niso vpletene v zračni napad na iranskega vojaškega poveljnika v Damasku.

Bela hiša je izdala opozorilo Iranu, naj ne uporablja tega incidenta kot izgovor za nadaljnje vojaško stopnjevanje v regiji. Izraelski obrambni minister Yoav Gallant je zagotovil, da bo Izrael odgovoril na vsak neposreden napad. “Neposreden iranski napad bo zahteval ustrezen izraelski odgovor proti Iranu,” je povedal ameriškemu obrambnemu sekretarju Lloydu Austinu.

Pentagon je ponovno potrdil močno zavezanost ZDA k varnosti Izraela. V izjavi so zapisali, da sta sekretar Austin in sekretar Gallant razpravljala o trdni zavezanosti ZDA k obrambi Izraela pred iranskimi grožnjami. Dodatno je bil omenjen načrtovani obisk visokega ameriškega generala Michaela “Erika” Kurille v Izrael, ki je bil preložen zaradi potrebe po srečanju z izraelskim vojaškim vodstvom, da bi razpravljali o trenutnih varnostnih grožnjah v regiji.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels