Ameriška vlada je od začetka ukrajinskega konflikta trem tehnološkim podjetjem odobrila večja finančna sredstva. Podjetja pomagajo Rusom obiti cenzorje, da lažje dostopajo do zahodnih medijev.

Financiranje zajema tri podjetja, ki gradijo virtualna omrežja (VPN) nthLink, Psiphon in Lantern. Zasnovana so tako, da podpirajo porast ruskih uporabnikov.

VPN

VPN-i uporabnikom pomagajo skriti identiteto in spremenijo spletno lokacijo, pogosto zato, da  uporabnik zaobide geografske omejitve vsebine ali da se izognejo tehnologiji vladne cenzure.

Open Technology Fund (OTF) pravi, da so aplikacije proti cenzuri v Rusiji zabeležile znatno rast, odkar je Putin 24. februarja začel vojno v Ukrajini.

Med letoma 2015 in 2021 so omenjeni VPN-ji, glede na javno dostopne dokumente o financiranju, prejeli okoli 4,8 milijona dolarjev ameriških sredstev. Od februarja so se skupna sredstva, dodeljena podjetjem, povečala za skoraj polovico.

Sredstva prihajajo prek ameriške agencije za globalne medije (USAGM). USAGM je zvezna agencija za nadzor izdajateljev televizijskih programov, ki jih podpira vlada ZDA.

Rusija

Ruske oblasti so na domače medije, ki so jih imeli za sovražne in podprte s tujino, pritiskale že veliko pred napadom na Ukrajino. Nekatere medije in novinarje so označili kar za tuje agente.

Zaradi stopnjevanja tega pritiska je ruski parlament marca sprejel zakon, po katerem novinarjem zaradi namernega širjenja »lažnih” novic o ruski vojski grozi tudi do 15 let zapora.

Moskva je tako 4. marca prekinila dostop do več spletnih strani. Vključno z BBC-jem in Glasom Amerike, zaradi širjenja lažnih informacij o vojni v Ukrajini.  VOA in BBC trditve sta odločno zanikala.

Putin je zakon, ki je prepovedoval uporabo VPN-jev, podpisal že leta 2017. Leta 2019 pa je Rusija zagrozila, da bo dostop do niza priljubljenih VPN-jev popolnoma blokirala. Aplikacije se v Rusiji še naprej uporabljajo prikrito.

Povpraševanje

Povpraševanje po VPN-jih je v Rusiji močno naraslo marca. Takrat je Moskva uvedla omejitve tudi za nekatera tuja družbena omrežja, vključno s Facebookom in Instagramom.

Podatki londonskega nadzornega podjetja Top10VPN so pokazali, da je na predvečer prepovedi povpraševanje po VPN-jih v Rusiji naraslo za neverjetnih 2088 odstotkov.

Zanimanje za VPN se je v zadnjem času v Rusiji nekoliko zmanjšalo. Dnevna uporaba je v povprečju, v primerjavi s tednom pred izbruhom vojne, še vedno višja za 452 odstotkov, pravi Simon Migliano, vodja raziskav pri Top10VPN.

Novica je dostopna TUKAJ.

Foto: Getty images