ZDA so Egiptu vrnile ukraden “zeleni sarkofag”

Eden največjih do zdaj odkritih lesenih faraonskih sarkofagov je bil vrnjen Egiptu, je sporočil egiptovski zunanji minister Sameh Choukri. Artefakt, znan tudi kot “zeleni sarkofag”, je bil narejen za pokop visokega dostojanstvenika, je povedal Mostafa Waziri. Waziri je direktor egipčanskega Vrhovnega sveta za starine. Zeleni sarkofag je bil pretihotapljen iz Egipta in do nedavnega razstavljen v ameriškem muzeju,

Choukri in Waziri sta govorila na televizijski tiskovni konferenci na ministrstvu za zunanje zadeve. 

2,94 metra dolg in 90 centimetrov širok sarkofag je imenovan “zelen” zaradi barve reliefne glave, so našli v osrednjem Egiptu. Star je skoraj 2700 let. V zadnjem desetletju je Kairu uspelo vrniti 29.000 artefaktov, ki so bili ukradenih in preprodani v tujino.

Poleg teh uspešnih vrnitev je Egipt v zadnjih mesecih napovedal številna pomembna odkritja, vključno z nekropolo Saqqara južno od Kaira.

Stota obletnica odkritja Tutankamonove grobnice

Leta 2021 in 2022 so na mestu odkrili več kot 300 sarkofagov in 150 bronastih kipov, od katerih so mnogi stari več kot 3000 let. 

Na najnovejša arheološka odkritja v upanju na ponovni turistični razcvet računa tudi Egipt. Slednji se skuša rešiti iz krize, ki jo je povzročila pandemija covida. Egiptovski turistični sektor z dvema milijonoma zaposlenih in 10-odstotnim deležem v BDP si še vedno ni povsem opomogel od protestov arabske pomladi leta 2011. 

Egiptovske oblasti že mesece obljubljajo slavnostno odprtje Velikega egipčanskega muzeja v Gizi. Datum še ni znan.

Mnogi so napovedovali, da se bo to zgodilo leta 2022, ob 200. obletnici odkritja kamna iz Rosette, s katerim so razvozlali pisavo starega Egipta, in stoletnici odkritja grobnice faraonskega dečka Tutankamona.

Foto: Zajem zaslona


Ne spreglejte…

Kakšno je bilo življenje ljudi, ki so živeli v Pompejih?

Do nedavnega so bila arheološka izkopavanja osredotočena predvsem na razkošne vile bogatih prebivalcev starodavnega rimskega mesta. Mesto je pod debelo plastjo vulkanskega pepela pokopal izbruhu  vulkana Vezuv leta 79.

Najnovejša odkritja na najdišču, ki jih je arheološki park Pompeji objavil v soboto, dajejo vpogled tudi v življenje srednjega razreda v mestu… več tukaj.

By A.K.

One thought on “ZDA so Egiptu vrnile ukraden “zeleni sarkofag””

Komentar: