ZDA so objavile oceno ruskih žrtev v Ukrajini

ByAna Koren

2. maja, 2023 , ,
Uničen ruski tank, vojna v Ukrajini [Foto: Pexels]

ZDA so objavile oceno ruskih žrtev v Ukrajini

ZDA so objavile novo oceno ruskih žrtev v Ukrajini. Bela hiša ocenjuje, da je imela Rusija samo v zadnjih petih mesecih v Bahmutu in okolici 100.000 žrtev. Številka vključuje mrtve, ranjene in pogrešane.

Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby je dejal, da ZDA verjamejo, da je v Bahmutu od decembra umrlo 20.000 ruskih vojakov. Polovica mrtvih pripada Wagnerju, je dodal. Kirby je dodal, da je ruska ofenziva na Bahmut zastala in propadla.

Številk, ki so jih predstavile ZDA, ni mogoče neodvisno preveriti. Če so številke točne ali vsaj približno točne, bi to pomenilo, da so se ruske izgube v zadnjih mesecih dvignile.

General Marm Milley iz vrha ameriške vojske je novembra izjavil, da so imeli Rusi od začetka vojne v vsej Ukrajini več kot 100.000 ubitih in ranjenih. To je ocena po osmih mesecih vojne. Američani trdijo, da so imeli Rusi samo v Bahmutu v petih mesecih 100.000 žrtev, praktično toliko kot po osmih mesecih vojne.

Phillips P. O’Brien, profesor strateških študij na Univerzi St. Andrews, je dejal, da je ruski boj samo za Bahmut “verjetno enak ameriškim izgubam v celotni korejski vojni.”

Tudi profesor Michael McFaul, nekdanji ameriški veleposlanik v Rusiji, je priznal, da so bile zadnje ocene “zelo velike”.

Kaj je bilo prej rečeno o ruskih žrtvah?

Razkriti dokumenti ameriških obveščevalnih služb, za katere se je zdelo, da zagotavljajo podrobne ocene vojne v Ukrajini, kažejo, da je Rusija skupno utrpela med 189.500 in 223.000 žrtev. To vključuje med 35.500 in 43.000 vojakov, padlih v akciji.

Ni jasno, kdaj so bile te ocene postavljene, vendar je veliko razkritih dokumentov s konca februarja in začetka marca.

Britansko obrambno ministrstvo je februarja sporočilo, da je bilo verjetno ubitih med 40.000 in 60.000 vojakov, povezanih z Rusijo.

Istega meseca je Center za strateške in mednarodne študije ocenil med 60.000 in 70.000 ubitih v akciji.

vir Foto: Pexels