ZDA: Sodišče Alphabet, Apple, Dell Technologies, Microsoft in Tesla oprostilo obtožb o otroškem delu v Kongu

Foto: Freepik

ZDA: Sodišče Alphabet, Apple, Dell Technologies, Microsoft in Tesla oprostilo obtožb o otroškem delu v Kongu

Ameriško zvezno prizivno sodišče je v nedavnem razsodku pet velikih tehnoloških podjetij – Alphabet (matično podjetje Google), Apple, Dell Technologies, Microsoft in Tesla – oprostilo obtožb o podpiranju prisilnega dela otrok v rudnikih kobalta v Demokratični republiki Kongo. Skupina 16 državljanov Demokratične republike Kongo, ki so v otroštvu delali v rudnikih, je podjetja obtožila sodelovanja z dobavitelji kobalta in tako indirektnega podpiranja otroškega dela.

Kobalt, ključna sestavina litij-ionskih baterij, se večinoma pridobiva v Demokratični republiki Kongo, kjer izkopavanja pogosto potekajo v nehumanih pogojih. Tožniki so trdili, da so podjetja “namenoma prikrivala” svojo odvisnost od dela otrok v dobavni verigi kobalta. Med tožniki so tudi sorodniki petih otrok, ki so umrli med delom v rudnikih.

Tožbo je novembra 2021 prvotno zavrnil sodnik okrožnega sodišča v Washingtonu, Carl Nichols, pritožbeno sodišče okrožja Columbia pa je njegovo odločitev potrdilo, s čimer je podjetjem omogočilo izognitev odgovornosti. Prizivno sodišče je pojasnilo, da samo nakupovanje kobalta v globalni dobavni verigi ne pomeni “sodelovanja pri projektu”, ki bi bil po zveznem zakonu ZDA obravnavan kot prisilno delo ali trgovina z ljudmi.

Razočaranje nad sodbo

Sodnica Neomi Rao je izpostavila, da kljub obstoju pravne osnove za odškodninski zahtevek tožnikom ni uspelo dokazati, da je odnos podjetij z dobavitelji presegel običajen odnos kupec-prodajalec ali da bi podjetja lahko neposredno preprečila delo otrok. Dodala je, da za prisilno delo v dobavni verigi obstajajo tudi drugi odgovorni, vključno z zaposlitvenimi posredniki, drugimi potrošniki kobalta in vlado Demokratične republike Kongo.

Odvetnik tožnikov, Terry Collingsworth, je izrazil razočaranje nad sodbo, ki po njegovem mnenju spodbuja izogibanje preglednosti v odnosih z dobavitelji, kljub javnim zavezam podjetij k politiki “ničelne tolerance” do otroškega dela. Dell je v odzivu poudaril zavezanost spoštovanju človekovih pravic v svoji dobavni verigi in zanikal zavestno nabavo izdelkov, izdelanih z otroškim delom. Google, Apple, Microsoft in Tesla so bodisi zavrnili komentar ali se na prošnje za komentar niso odzvali.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik