ZDA pozvale k umiku vojakov s kosovske meje

ZDA so v luči nedavnih dogodkov pozvale Srbijo, naj umakne svoje vojaške sile, ki so se kopičile na meji s Kosovom. V preteklih mesecih so se napetosti med kosovsko srbsko manjšino in večinsko albansko skupnostjo stopnjevale. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše, John Kirby, je v kopičenje sofisticiranih tankov in topništva opisal kot “zelo destabilizirajoč razvoj”.

Združeno kraljestvo je na “trenutne razmere” odgovorilo s pošiljanjem vojakov, ki se bodo pridružili Natovim mirovnim silam v regiji. Po smrtonosnem spopadu v samostanu na severu Kosova prejšnjo nedeljo, v katerem so umrli štirje ljudje, je vojaško zavezništvo NATO sporočilo, da je pripravljeno povečati svoje sile v državi.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v pogovoru s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem pozval k “takojšnji deeskalaciji in vrnitvi k dialogu”. Vučić je zavrnil trditve o najvišji stopnji bojne pripravljenosti svojih sil. Poudaril je, da Srbija nima toliko vojakov na meji kot pred nekaj meseci.

Odnos ostaja napet

Incident v samostanu je sledil večmesečnim naraščajočim napetostim med Srbijo in Kosovo, odnos med državama pa ostaja napet vse od kosovske razglasitve neodvisnosti leta 2008, ki je Srbija – skupaj s svojima zaveznicama, Rusijo in Kitajsko – ni priznala.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v četrtek odobril dodatne sile za reševanje trenutnih razmer, kar je drugič v treh mesecih, da je Nato okrepil svoje sile v državi. Trenutno je na Kosovu nameščenih približno 4500 pripadnikov kosovskih sil pod vodstvom Nata (KFor). Združeno kraljestvo v petek sporočilo, da je KForju ponudilo bataljon med 500 in 650 vojaki.

Razvoj dogodkov sledi dolgoletnim napetostim v regiji, ki segajo nazaj v čas po razpadu Jugoslavije, ko je Srbija poskušala zatreti prizadevanja za neodvisnost Kosova z brutalnim zatiranjem etničnih Albancev. Kljub Natovem bombardiranju Srbije leta 1999 in umiku srbskih sil s Kosova, konflikt za mnoge kosovske Albance in Srbe še vedno ni rešen.

vir Foto: EPA-EFE/STRINGER Portal24