ZDA Ukrajino pozvala, naj ameriške vojaške opreme ne uporablja za napade v Rusiji,

ByAna Koren

26. maja, 2023 , , ,
Foto: Pixabay

ZDA Ukrajino pozvala, naj ameriške vojaške opreme ne uporablja za napade v Rusiji,

Združene države pozivajo Ukrajino, naj ameriške vojaške opreme ne uporablja za napade v Rusiji, je po ruskih obtožbah, da je proukrajinska milica uporabila ameriška oklepna vozila za napad na rusko ozemlje, general Mark Milley.

General Mark Milley, predsednik Združenih načelnikov štabov ZDA, je dejal, da njegov urad pregleduje slike vozil in vojaške opreme iz družbenih medijev, povezane s ponedeljkovim vdorom milice v rusko regijo Belgorod.

“V tem trenutku ne morem z dokončno natančnostjo reči in videl sem isti videoposnetek ali je šlo za ameriško opremo ali ne, kakšna je bila narava napada in kdo je komu kaj naredil,” je Milley dejal na tiskovni konferenci Pentagona.

“Trenutno tega ne morem dokončno trditi, lahko pa povem, da smo Ukrajince prosili, naj ne uporabljajo opreme, dostavljene iz ZDA, za neposredne napade v Rusiji,” je povedal Milley.

Posnetki nekaterih uničenih vozil, ki jih je objavilo rusko obrambno ministrstvo, so pokazali ameriško opremo, kot so vojaški tovornjaki Humvee. Reuters je lahko potrdil lokacijo poškodovanih vozil in podrobnosti, prikazane na videu, ni pa mogel potrditi datuma posnetka.

Ukrajinska vlada je zanikala kakršno koli vlogo pri napadu v Belgorodu. Odgovornost za napad sta prevzeli skupini ruskih državljanov, ki ne podpirata ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ukrajina je v preteklosti dejala, da za tarče na rusko ozemlje ne bo uporabila orožja daljšega dosega, ki so ga obljubile ZDA. Tarča, da bodo ruske enote na zasedenem ukrajinskem ozemlju

ZDA uvedle sankcije proti vodji Wagnerja v Maliju

ZDA uvajajo sankcije proti vodji plačanske skupine Wagner s sedežem v Maliju Ivanu Aleksandroviču Maslovu. Sankcije bodo uvedene zaradi obtožb iz Washingtona, da je skupina nameravala kupovati orožje za Rusijo iz tujih držav in ga prenašati skozi to zahodnoafriško državo. Ministrstvo za finance ZDA Aleksandroviča Maslova opisuje kot vodjo paravojaških sil Wagner in njenega glavnega upravitelja s sedežem v Maliju.

V izjavi, ki je napovedala sankcije, je ministrstvo Wagnerja tudi obtožilo tesnega sodelovanja z malijsko vlado pri namestitvi plačancev v tej državi.

Zelenski: V regiji Zaporožja sta bili sestreljeni dve ruski letali tipa SU

Zelenski je med večernim nagovorom povedal, da sta bili v regiji Zaporožja sestreljeni dve ruski letali tipa SU.

“Ukrajinska nacionalna garda je sestrelila dve ruski letali tipa SU v regiji Zaporožja,” je dejal Zelenski. Dodatnih podrobnosti o letalih pri tem ni navedel. Med nagovorom se je zahvalil dvema ukrajinskima vojaškima pilotoma.

Zelenski je imel govor ameriškim diplomantom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nagovoril diplomante ameriške univerze Johna Hopkinsa med podelitvijo diplom.

Zelenski je imel govor prek video povezave in jim povedal, da je čas najdragocenejši vir na planetu. “Srečneži so tisti, ki se tega zavejo prej. Drugi se zavejo prepozno, ko nekoga ali nekaj izgubijo,” je maturantom sporočil Zelenski.

Zelenski je opisal tudi nedavni obisk ukrajinskih vojakov na fronti in dejal, da imajo mnogi podobne sanje in težnje kot ameriški diplomanti. Vendar je dejal, da je zdaj v središču pozornosti tragedija vojne.

“Natančno morate vedeti, kaj potrebujete danes in kakšen želite, da bo videti vaš jutri,” je dejal Zelenski.

vir Foto: Pexels Portal24