ZDA: V čokoladi odkrili zaskrbljujočih vsebnostih svinca in kadmija
Ameriška revija Consumer Reports je nedavno poročala o zaskrbljujočih vsebnostih svinca in kadmija v čokoladnih izdelkih. Vodilnega proizvajalca čokolade Hershey so pozvali, naj takoj zmanjša količino teh težkih kovin v svojih izdelkih.
Študija, ki jo je revija objavila konec decembra lanskega leta, je razkrila prisotnost težkih kovin v vseh 28 analiziranih temnih čokoladah. V 23 od teh čokolad, vključno s priznanimi blagovnimi znamkami Hershey, Godiva in Lindt, so imele ravni svinca, kadmija ali obeh kovin v količinah, ki lahko postanejo škodljive za zdravje, če se zaužijejo v količini, ki ustreza dnevnemu vnosu 28 gramov.
Združenje slaščičarjev je takrat zavrnilo ugotovitve. Trdijo, da kalifornijske smernice za varnost hrane, ki jih je Consumer Reports uporabil pri svojih raziskavah, niso ustrezni standardi. Proizvajalci sladkarij so vztrajali, da je čokolada varna za uživanje.
Kljub temu so potrošniki začeli sprožati tožbe proti več podjetjem, med njimi Hershey, Mondalez, Godiva in Lindt.
Škodljive ravni
“Naši znanstveniki so testirali 48 čokoladnih izdelkov različnih proizvajalcev, vključno s temno in mlečno čokolado, kakavom v prahu, čokoladnimi koščki, mešanico za piškote, čokoladno torto in vročo čokolado,” so sporočili iz revije. Vseh 48 izdelkov je vsebovalo merljive količine svinca in kadmija. 16 pa jih je vsebovalo potencialno škodljive ravni ene, druge ali obeh kovin, je zapisano v njihovem poročilu.
Edina izjema so bile mlečne čokolade. Slednje namreč niso vsebovale visokih ravni teh kovin, in sicer zaradi manjše vsebnosti kakavovih delcev.
Med izdelki, ki so bili označeni kot tisti z nevarno visoko vsebnostjo svinca in kadmija, so bili Walmartova temna čokolada in mešanica vroče čokolade, kakav v prahu Hershey’s in Droste, polsladki čokoladni čips Target ter mešanice vroče čokolade Trader Joe’s, Nestle’s in Starbucks.
Resne zdravstvene posledice
Consumer Reports je v ponedeljek poslal pismo vodilnim proizvajalcem, kot so Hershey, Mondalez, Theo Chocolate in Trader Joe’s, v katerem so opozorili na potencialno resne zdravstvene posledice dolgotrajne izpostavljenosti težkim kovinam. To je še posebej nevarno za nosečnice in majhne otroke, saj lahko povzroči razvojne težave. Potrošniška revija je tudi spomnila, da je njihovo peticijo za zmanjšanje težkih kovin v čokoladi podpisalo 75 tisoč ljudi.
Brian Ronholm, direktor prehranske politike pri Consumer Reports, je povedal: “Hershey se mora, kot vodilna in priljubljena blagovna znamka, resno lotiti odstranjevanja nevarnih ravni težkih kovin iz svojih čokoladnih izdelkov, da bodo varnejši za potrošnike.”
Finančni direktor Hersheya, Steve Voskuil, se je odzval na kritike. Povedal je, da se trudijo zmanjšati ravni svinca in kadmija, ki sta naravno prisotna v okolju. Želeli bi, da bi se popolnoma izkoreninila njihova prisotnost v čokoladi.
Tiskovni predstavnik združenja slaščičarske industrije, Christopher Gindlesperger, pa je zaključil: “Čokolada in kakav sta varna za uživanje, ljudje pa lahko v teh dobrotah uživajo v miru, kot so to počeli že stoletja.”
Foto: Portal24 (fotografija je simbolna)