ZDA: Vrhovno sodišče bo odločalo o Trumpovi zahtevi po imuniteti

ByA.K.

29. februarja, 2024 , , ,
Donald Trump [Foto: Wikimedia/Gage Skidmore]

ZDA: Vrhovno sodišče bo odločalo o Trumpovi zahtevi po imuniteti

Vrhovno sodišče ZDA se pripravlja na zgodovinsko odločitev, ki bo določila, ali nekdanji predsednik Donald Trump uživa imuniteto pred sodnim pregonom v zvezi z obtožbami o poskusu razveljavitve rezultatov predsedniških volitev leta 2020. Odločitev sodišča, ki ima trenutno konservativno večino 6 proti 3, bi lahko imela daljnosežne posledice za pravni sistem in politično pokrajino v ZDA.

Vrhovno sodišče je odločilo, da bo preučilo trditve nekdanjega predsednika Trumpa, ki zagovarja, da bi moral biti zaščiten pred kazenskimi obtožbami zaradi dejanj, ki naj bi spadala v okvir njegovih predsedniških dolžnosti. Odločitev prihaja po tem, ko je Senat ameriškega prizivnega sodišča zavrnil Trumpovo argumentacijo o predsedniški imuniteti.

Prizivno sodišče je enoglasno zavrnilo Trumpove argumente. Odločitev so utemeljili z besedami, da predsednik ne more imeti “neomejene oblasti za storitev zločinov”, ki bi lahko ovirali izvajanje volilnih rezultatov. Stališče sodišča nasprotuje Trumpovim trditvam o imuniteti pred kazenskimi obtožbami.

Trumpova reakcija in obtožbe

Na svoji spletni platformi Truth Social je Trump izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo Vrhovnega sodišča, da preuči njegov primer. Trump je opozoril tudi na potencialne posledice pomanjkanja imunitete za bodoče predsednike. Njegove izjave prihajajo ob ozadju obtožb, ki vključujejo poseganje v priče in zarote proti ZDA, povezane z njegovimi poskusi razveljavitve volilnega poraza proti Joeju Bidnu.

Vrhovno sodišče bo argumente v zadevi obravnavalo aprila, z možnostjo, da odločitev podaljša sodni postopek ali celo privede do Trumpove imunitete pred pregonom. Ta odločitev bi lahko vplivala na nadaljevanje sojenja in politično občutljive preiskave, ki jih vodi posebni tožilec Jack Smith.

Poleg tega primera se Trump sooča z več drugimi zveznimi in državnimi kazenskimi obtožbami, vključno s sojenjem zaradi domnevnega plačila pornozvezdi, ki se začne konec marca. Prav tako se Vrhovno sodišče ukvarja z ločenim primerom, ki preučuje možnost Trumpove diskvalifikacije za kandidaturo za predsednika na podlagi 14. amandmaja. Trump, ki se v vseh primerih izreka za nedolžnega, svoje pravne bitke označuje kot politični “lov na čarovnice”.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Foto: Wikimedia/Gage Skidmore