ZDA: Vsa naročila za sisteme Patriot zamrznjena, vse gre v Ukrajino

Patriot sistem [Foto: Wikimedia/Ameriška vojska; narednica Alexandra Shea]

ZDA: Vsa naročila za sisteme Patriot zamrznjena, vse gre v Ukrajino

Ameriška vlada je pripravljena zamrzniti vsa odprta naročila za sisteme zračne obrambe Patriot in prestrezne rakete, dokler Ukrajina ne bo imela dovolj teh sredstev, da se lahko brani pred ruskimi zračnimi napadi. Prejšnji teden se je ameriški predsednik Joe Biden v Italiji zavezal, da bo Ukrajini dostavil dodatne sisteme zračne obrambe, vključno z baterijami Patriot.

Ukrajina je te zahtevala po stopnjevanju ruskih raketnih napadov na svoje elektrarne. Biden je dejal, da se je pet držav strinjalo, da pošljejo Patriot in druge sisteme zračne obrambe v Ukrajino. Države, ki pričakujejo dobavo ameriških sistemov, bodo morale počakati, saj bo vse, kar obstaja, najprej poslano v Ukrajino.

Ob strani ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je Biden po podpisu 10-letnega obrambnega pakta ob robu vrha G7 v Pugliji dodal, da bo Kijev “razmeroma kmalu” začel dobivati več sistemov. Ameriška napoved bo poudarila Bidnovo zavezanost Kijevu in zagotovila, da bo Ukrajina dobila sisteme Patriot, ki jih potrebuje za zaščito svojih mest in infrastrukture.

Odprta evropska naročila

Med evropskimi državami z odprtimi naročili za sisteme Patriot, ki še niso dobavljeni, so Poljska, Romunija in Nemčija. Španija ima odprto naročilo za lansirnike Patriot, koalicija članic Nata pa je januarja naročila 1000 raket Patriot. Španija, Grčija in Romunija imajo patriote, vendar doslej niso želele odobriti dobave lansirnih sistemov Ukrajini. Poljska je dejala, da njeni patrioti ščitijo infrastrukturo, ki se uporablja za pošiljanje zahodnega orožja čez njeno mejo v Ukrajino.

Italija je junija napovedala, da bo v Kijev poslala drugi sistem zračne obrambe SAMP/T, evropsko alternativo Patriotu. Ameriški sistemi Patriot so najnaprednejše orožje zračne obrambe, ki ga ima Washington na voljo. Sestavljeni so iz radarskega sistema in mobilnih lanserjev, ki lahko izstreljujejo rakete na prihajajoče rakete ali letala.

Zelenski je Patriote označil za “najučinkovitejši sistem zračne obrambe na svetu”. Dejal je, da so sposobni sestreliti vse ruske rakete, vključno z balističnimi. Ukrajina ima trenutno vsaj štiri sisteme Patriot, ki sta jih zagotovili ZDA in Nemčija. Zelenski je to pomlad zaprosil za dodatne pošiljk. Nemčija je obljubila dodatno baterijo. Nizozemska je objavila pobudo za pošiljanje druge, ki temelji na komponentah več držav.

Prepotrebna zaščita

Sistemi Patriot in njihove prestrezne rakete so pomagali zaščititi ključne vladne zgradbe in infrastrukturo v Kijevu in drugih mestih po državi. Raketa Patriot je januarja nad Azovskim morjem sestrelila rusko letalo za zgodnje opozarjanje in nadzor A-50, so povedali ukrajinski uradniki in polkovnica Rosanna Clemente, pomočnica načelnika štaba 10. poveljstva protiraketne obrambe.

Clemente je dejala, da ima Kijev “verjetno bataljon Patriot, ki je trenutno napoten za zaščito statičnih območij in kritične nacionalne infrastrukture.” Rusija je onesposobila ali zasegla več kot polovico proizvodnje električne energije v Ukrajini. Slednje pa je povzročilo najhujše izpade električne energije od začetka invazije leta 2022. Zadnji val napadov z raketami in brezpilotnimi letali je bil usmerjen na ključno infrastrukturo Ukrajine. Napadi so prizadeli tudi termo in hidroelektrarne, ki so veliko težje in dražje za obnovo ali zamenjavo.

Ruski napadi

“Reševanje problemov pomanjkanja streliva in vrzeli v pokritosti z zračno obrambo v Ukrajini je ključnega pomena za obrambo kritične infrastrukture v državi,” je dejal Michael Kofman. Kofman je višji sodelavec programa za Rusijo in Evrazijo pri Fundaciji Carnegie za mednarodni mir. “Ruski napadi so znatno poškodovali ukrajinske zmogljivosti za proizvodnjo nejedrske energije, ruski brezpilotni letalniki pa so zaradi pomanjkanja zračne obrambe vedno bolj sposobni ciljati ukrajinske položaje za frontnimi črtami.”

V govoru v Berlinu 11. junija je Zelenski dejal, da “Ukrajina zdaj trpi zaradi najbolj destruktivne oblike ruske uporabe energije kot orožja.” Ruski napadi so uničili več kot devet gigavatov ukrajinskih zmogljivosti za proizvodnjo električne energije. Premier Denis Šmihal je dejal, da so posledice ruskih napadov na ukrajinski energetski sektor dolgoročne. Serhiy Kovalenko, izvršni direktor dobavitelja električne energije Jasno, je opozoril Ukrajince, da se bodo naslednjo zimo soočali z realno možnostjo električne energije le šest do sedem ur na dan.

[Vir: Financial Times]; Portal24; Foto: Patriot sistem [Foto: Wikimedia/Ameriška vojska; narednica Alexandra Shea]