ZDA: za Ukrajino skoraj 2 milijardi dolarjev orožja

ZDA: Ameriški predsednik Joe Biden naj bi med nocojšnjim obiskom Volodimirja Zelenskega v Beli hiši v Ukrajini potrdil nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 1,8 milijarde dolarjev. Ameriški uradnik je za CNN povedal, da gre za pomemben paket pomoči. V ospredju raketni sistem zračne obrambe Patriot.

V novem paketu ameriške vojaške pomoči sta ključni dve vrsti orožja. Prvi je že omenjeni raketni sistem Patriot. Gre za kompleksen, natančen in drag sistem, ki ga strokovnjaki označujejo za tako imenovani zlati standard zračne obrambe. Uporaba sistema Patriot zahteva precejšnje število dobro usposobljenih vojakov.

Druga pomembna vrsta orožja je natančno vodeno strelivo za ukrajinska bojna letala. Letalstva Ukrajine in Rusije namreč večinoma uporabljajo t.i ‘neumno’ strelivo, ki se strelja v približni smeri cilja. Spomnimo, da je Ukrajina nedavno od zahodnih držav prejela precejšnje količine preciznega streliva in raket, predvsem streliva za havbice in rakete za močne večcevne raketomete HIMARS.

Kakšno razliko lahko naredijo Patrioti in strelivo za precizna letala v vojni? 

Trenutno najpomembnejša ruska grožnja so nenehni napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zaradi katerih je življenje civilistov v zimskih mesecih nevzdržno. Velika mesta ostanejo brez elektrike in ogrevanja tudi po 12 ur na dan, včasih tudi dlje. Na ta način želijo Rusi uničiti visoko moralo Ukrajincev.

Raketni sistemi patriot lahko prestrežejo veliko število ruskih raket in t.i dron kamikaze. Gre za sistem, ki je najboljši Natov z vidika zračne obrambe, zato Ukrajinci upajo, da bi jim novo orožje lahko pomagalo zaustaviti ruske rakete, preden zadenejo njihove pomembne tarče.

CNN: Rusija nadaljuje z militarizacijo Arktike

Rusija je kljub znatnim izgubam v vojni proti Ukrajini še naprej širila svoje vojaške baze v arktični regiji, je razvidno iz serije novih satelitskih posnetkov, ki jih je pridobil CNN.

Zelenski je prispel v ZDA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prispel v ZDA, poroča novinar CBS Weijia Jiana. Na poti je v Washington, kjer se bo najprej srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in podpredsednico Kamalo Harris. Nato bo imel skupno novinarsko konferenco, nato pa bo odšel v kongres, kjer bo nagovoril predstavnike obeh domov.

“Zelenski ne bi prišel v ZDA, če podpora Amerike ne bi upadala”

Nekdanja tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, dobra poznavalka razmerij moči v Washingtonu, je na Twitterju objavila zanimivo teorijo o tem, zakaj je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prvič v 300 dneh od začetka vojne zapustil Ukrajino in se odpravil v ZDA, kjer pogovarjal se bo z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in imel govor v kongresu.

“Pričakujte zelo zaslužene ovacije, ko bo Zelenski nocoj nagovoril kongres. Ne bi bil na tej poti, če se podpora Ukrajini v ZDA ne zmanjšuje v času, ko Rusi uničujejo energetske vire in bombardirajo mesta,” je zapisala Psakijeva. .

“To je nagovor in prošnja kongresu in javnosti. Stojmo ob strani Ukrajini,” je dodala.  

Foto; Nexta TV Twitter

By A.K.

One thought on “ZDA: za Ukrajino skoraj 2 milijardi dolarjev orožja”

Komentar: