ZDA: Zadnje vojaške akcije Izraela v Rafi ne bodo spremenile izraelske politike in pomoči

ByMiha Kovač

29. maja, 2024 , , ,
Izraelske vojaške sile [Foto: IDF X]

ZDA: Zadnje vojaške akcije Izraela v Rafi ne bodo spremenile izraelske politike in pomoči

Bidnova administracija je v torek sporočila, da pozorno spremlja preiskavo smrtonosnega izraelskega zračnega napada, ki je bil označen za tragičnega. Vendar pa nedavne vojaške akcije v Rafi niso predstavljale velike kopenske operacije, ki bi presegla ameriške rdeče črte.

“Izraelci so rekli, da je to tragična napaka,” je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost, John Kirby, novinarjem v Beli hiši, ko so ga vprašali, ali so dogodki preteklega vikenda opredeljeni kot vrsta “smrti in uničenja”, ki bi lahko vplivali na ameriško pomoč Izraelu. Kirby je poudaril, da ZDA nimajo “merilnih kvot” za tovrstne dogodke.

Kirby je tudi izpostavil, da ne želijo videti večje kopenske operacije v Rafi, ki bi Izraelu otežila napad na Hamas, ne da bi pri tem povzročila veliko škodo in smrtne žrtve. Izraelske operacije so bile večinoma omejene na koridor na obrobju Rafe.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je izraelski zračni napad v nedeljo, ki je sprožil požar v šotorišču v mestu Rafah v Gazi, označila za “tragičnega”. Pri tem je umrlo 45 Palestincev. Harris je poudarila, da beseda “tragično” izraelske operacije ne opisuje v celoti.

Izrael je zanikal obstreljevanje tabora

Izrael je v torek zanikal obstreljevanje šotorskega tabora, medtem ko so zdravstveni organi v Gazi poročali, da je izraelsko tankovsko obstreljevanje v torek ubilo najmanj 21 ljudi. Izrael je navedel, da je bil cilj nedeljskega napada dva visoka Hamasova operativca in da ni imel namena povzročiti civilnih žrtev.

Hamas je izdal izjavo, v kateri je slavil mučeništvo dveh borcev v nedeljskem napadu. Kirby je poudaril, da to kaže na to, da Izrael skuša Hamasu slediti na “ciljan, natančen način”.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je novinarjem povedal, da bo Washington pozorno spremljal izraelsko preiskavo in da izraelske vojaške operacije v Rafi niso bile tako obsežne kot tiste v osrednji ali severni Gazi. Izraelska ofenziva, ki je sledila napadu militantov Hamasa na južne izraelske skupnosti 7. oktobra, je po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi zahtevala več kot 36.000 palestinskih življenj.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: IDF X