ZDA: zaprli ključni naftovod, cene nafte ostale nad 78 dolarji

Cene nafte so se na mednarodnih trgih stabilizirale nad 78 dolarji za sod, to pa je še dodatno podprto z zaprtjem dela ključnega naftovoda v ZDA. Slednje je zmanjšalo zaskrbljenost glede povpraševanja zaradi pešajočega gospodarstva.

Na londonski borzi je bila cena soda popoldne za 60 centov višja kot ob včerajšnjem zaključku trgovanja in je znašala 78,44 dolarja. Dan prek je nafta zaključila trgovanje z izgubo 4,26 ameriškega. Na ameriškem trgu so za sod trgovali po skoraj nespremenjeni ceni in sicer 72,58 dolarja. 

Strah pred korono na Kitajskem

Trge je včeraj pretresal strah, da bo širjenje covida-19 na Kitajskem upočasnilo povpraševanje. Skrb so vzbudila tudi opozorila vodje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristaline Georgieve, da bo letošnje leto težji od prejšnjega zaradi hkratne upočasnitve gospodarstev v ZDA, na Kitajskem in v Evropi… več o tem tukaj.

Namig o slabitvi kitajskega povpraševanja trgovci berejo v odločitvi Pekinga, da poveča kvote za izvoz derivatov. Bojijo se namreč posledic nenadnega širjenja covida po omilitvi strogih ukrepov za obvladovanje okužbe. 

“Razpoloženje na trgu so pokvarili pandemija na Kitajskem in izzivi odpiranja, ki so postavili pod vprašaj tezo, da se bo povpraševanje okrevalo in cene dvignile,” je dejal analitik Juliusa Baera Norbert Rücker iz švicarske banke.

Decembra je aktivnost ameriške industrije padla

Strahovi po tem, ko je raziskava S&P Global pokazala, da se je aktivnost v ameriški industriji decembra znova skrčila, še večji.

Trend padanja cen je ustavila informacija upravljavca glavnega naftovoda v ZDA Colonial Pipeline o zaprtju enega naftovoda zaradi nenačrtovanih vzdrževalnih del. Naftovod naj bi s polno zmogljivostjo znova delal od 7. januarja. 

Cene so se stabilizirale zaradi zaprtja naftovoda, pojasnjuje analitik PVM Tamas Varga in dodaja, da “prevladuje trend padanja”.  Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je ločeno sporočila, da se je cena sodčka naftne košarice njenih članic v sredo znižala za 5,17 dolarja na 76,9 dolarja. 

Vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: