ZDA zaradi monopolizacije na področju digitalnega oglaševanja tožijo Google

ByAna Koren

26. januarja, 2023 ,
Računalnik, Google [Foto: Pexels

ZDA zaradi monopolizacije na področju digitalnega oglaševanja toži Google

Ameriško Ministrstvo za pravosodje je proti Googlu vložilo še eno tožbo, češ da skuša vzpostaviti monopol na trgu digitalnega oglaševanja. Ministrstvo je sporočilo, da je proti spletnemu gigantu v zvezni državi Virginia zaradi “monopolizacije več produktov na področju tehnologije digitalnega oglaševanja,” vložilo tožbo na sodišče.

Google je uporabil metode, ki so nezakonite, kršijo konkurenčno zakonodajo in skušajo zatreti konkurenco, da bi odstranil grožnje, ki bi lahko ogrozile njegov prevladujoč položaj na trgu digitalne oglaševalske tehnologije, je pojasnil državni tožilec Merrick Garland.

To je že druga tožba

Družba je enakopravno tržno konkurenco omejevala s pridobivanjem konkurentov in zahtevanjem, da založniki spletnih strani sprejmejo njena orodja, so pojasnili na ministrstvu. Zato so v tožbi med drugim zahtevali, da se Googlov oglaševalski oddelek razdeli na manjše poslovne enote.

Ministrstvo je proti spletnemu gigantu eno tožbo vložilo že leta. In sicer z razlogom, da poskuša zgraditi monopolni položaj na trgu iskalnikov in oglaševanja v iskalnikih. Obravnava v tej zadevi je razpisana septembra.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Novi iPhone 15 bo brez gumbov, cena bo visoka

Do predstavitve novega iPhona loči še devet mesecev, so se že začela ugibanja o videzu nove 15 in o tem, katere nove tehnologije in funkcije bo Apple vgradil v svoje nove naprave. 

Kar zadeva pametne telefone, podjetje v letu 2022 ni pretirano navdušilo. Količina in “wow trenutki” novosti je bila namreč zmanjšana na minimum… več tukaj.