ZDA zaradi naraščajočih groženj razmišljajo o povečanju jedrskega arzenala

Vojaško letalo [Foto: Pexels]

ZDA zaradi naraščajočih groženj razmišljajo o povečanju jedrskega arzenala

Združene države Amerike (ZDA) bi lahko, da bi se zoperstavile naraščajočim grožnjam iz Rusije, Kitajske in drugih nasprotnikov, v prihodnjih letih povečale svoje strateško jedrsko orožje, je v petek, 7. junija, dejal višji pomočnik Bele hiše. Pranay Vaddi, najvišji uradnik Sveta za nacionalno varnost za nadzor nad orožjem, je v svojem govoru naznanil spremembo politike, ki naj bi pritisnila na Moskvo in Peking, da se odzoveta na pozive ZDA k pogovorom o omejitvi orožja.

Vaddi je med govorom na Združenju za nadzor orožja dejal, da bi se ZDA lahko znašle v situaciji, ko bi bilo potrebno povečati trenutno razporejeno število jedrskih konic, če nasprotniki ne bodo spremenili svojega arzenala. “Moramo biti popolnoma pripravljeni na izvršitev, če bo predsednik sprejel takšno odločitev,” je dodal. “Če pride ta dan, bo to povzročilo odločenost, da je potrebno več jedrskega orožja za odvračanje naših nasprotnikov in zaščito ameriškega ljudstva ter naših zaveznikov in partnerjev.”

ZDA trenutno upoštevajo omejitev 1.550 razporejenih strateških jedrskih konic. Omejitev je bila določena v novi pogodbi START z Rusijo iz leta 2010. Moskva je lani “začasno prekinila” sodelovanje v pogodbi zaradi podpore ZDA Ukrajini. Washington je slednje označil za “pravno neveljavno”.

Vaddi je svoj govor podal leto po tem, ko je svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan isti skupini povedal, da ni potrebe po povečanju namestitve ameriškega strateškega jedrskega orožja za boj proti arzenalom Rusije in Kitajske. Vaddi je državama ponudil pogovore “brez predpogojev”. Administracija ostaja zavezana mednarodnemu nadzoru nad orožjem in režimom neširjenja orožja, je dejal Vaddi. Vendar pa je opozoril, da Rusija, Kitajska in Severna Koreja “vse širijo in diverzificirajo svoje jedrske arzenale z vrtoglavo hitrostjo, pri čemer kažejo malo ali nič zanimanja za nadzor orožja.”

Rusija, Kitajska, Iran in Severna Koreja delijo napredno tehnologijo raket in brezpilotnih letal

Vaddi je še poudaril, da Rusija, Kitajska, Iran in Severna Koreja delijo napredno tehnologijo raket in brezpilotnih letal, kar ogroža stabilnost v regiji in svetovni mir. Ruski predsednik Vladimir Putin je pred kratkim dejal, da bi lahko namestil konvencionalne rakete v dosegu ZDA in njihovih evropskih zaveznikov, če bi dovolili Ukrajini, da napada globlje v Rusijo z zahodnim orožjem dolgega dosega. Poudaril pa je, da Rusija ne potrebuje uporabe jedrskega orožja za zmago v Ukrajini.

Ameriška jedrska doktrina je namenjena odvračanju napadov nasprotnikov “na nas ter naše zaveznike in partnerje,” je dejal Vaddi. Če pa bodo ameriški nasprotniki povečali odvisnost od jedrskega orožja, “ne bomo imeli druge izbire, kot da prilagodimo svojo držo in zmogljivosti, da ohranimo odvračanje in stabilnost.” Administracija že sprejema “preudarne korake” v smeri posodobitve ameriškega arzenala.

Vaddi je tudi opozoril, da je predsednik Joe Biden obljubil nadaljnjo skladnost z omejitvami napotitve, določenimi v novi pogodbi START, dokler jih Rusija spoštuje. Vendar je Moskva večkrat zavrnila pogovore o paktu, ki bo nasledil novi START, zadnji pakt o omejevanju strateškega orožja med največjimi svetovnimi jedrskimi silami, ki se izteče leta 2026. Kitajska pa je zavrnila razpravo z ZDA o povečanju svojega jedrskega arzenala.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Pexels