ZDA želijo, da Ukrajina popolnoma spremeni svojo strategijo

ByA.K.

16. januarja, 2024 , , ,
Foto: Pexels

ZDA želijo, da Ukrajina popolnoma spremeni svojo strategijo

Ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu bo danes potekal ključen pogovor med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost Jakeom Sullivanom. V ospredju tega srečanja bo sprememba strategije Ukrajine v boju proti ruskim okupatorjem, saj Bela hiša poziva k prehodu iz ofenzive v defenzivo.

Zelenski, ki se zaveda potrebe po spremembi taktike, čeprav tega ne želi javno izraziti, namerava prek Sullivana posredovati sporočilo predsedniku Bidnu in ameriškemu kongresu. Po njegovem prepričanju ima Ukrajina možnost za ustrezno obrambo le, če ZDA in njihovi zavezniki zagotovijo potrebna sredstva.

Tragična vojna, ki že skoraj dve leti pesti Ukrajino, je posledica ruske neizzvane vojne za nacionalno uničenje. Zelenski se trudi ohraniti domačo moralo, kljub temu pa se sooča s težavo, kako upravljati vojno, ki je v pat poziciji. Kljub nedavnemu priznanju najvišjega generala, da je vojna na mestu, Zelenski še vedno vztraja pri svojem mirovnem načrtu v 10 točkah, predstavljenem leta 2022. Ta načrt vključuje popoln ruski umik, vrnitev ugrabljenih ukrajinskih otrok iz Moskve in sojenje ruskim vojnim zločinom, vendar se zdi, da je ta pot slepa ulica, saj Rusija ni bila povabljena na forum v Davosu, Kitajska pa se ni pojavila.

Na terenu je situacija drugačna

Na terenu pa se situacija izkazuje drugače, saj je ukrajinska protiofenziva spodletela, kar je razočaralo Washington, ki je pritiskal na drugačno taktiko. Ruske sile so se dobro utrdile, Ukrajinci pa so utrpeli velike izgube in porabili veliko sredstev za obrambo pred ruskimi raketami. Ukrajina zdaj razmišlja o obrambi, namesto o napadu, kar je ključno za njeno preživetje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je taktično prepoznal prednosti obrambe in svoji vojski ukazal, naj ustavi osvajanje in zadrži zasedena ozemlja. Za Putinovo strateško načrtovanje je pomembno tudi leto 2024, ko bo počakal na izid novembrskih volitev v ZDA, pri čemer upa, da se bo Donald Trump vrnil v Belo hišo in da bosta državi sklenili dogovor.

Putin je tudi usmeril rusko družbo v vojno ekonomijo, namenil 8 odstotkov BDP za vojsko in presegel socialne izdatke, s čimer se je to prvič zgodilo po razpadu Sovjetske zveze. Ruske tovarne proizvajajo orožje in municijo, medtem ko južna Koreja in Iran postajata njegova glavna dobavitelja. Nasprotno pa Ukrajina nima enakih virov in je v zadnjem letu prejela veliko podpore iz ZDA, Združenega kraljestva, Evropske unije in drugih zahodnih zaveznikov. Vendar pa se zdi, da se njihova podpora zmanjšuje, saj je skupna pomoč iz ZDA in Evrope znašala 110 milijard dolarjev, medtem ko so Trumpovi podporniki v predstavniškem domu denarno odkupnino zadržali za svoje projekte.

Zelenski upravičeno zavrača pozive Zahoda k prekinitvi ognja

Eden od zaviralcev pomoči v Evropi je Viktor Orban, madžarski premier in prijatelj Trumpa in Putina. Ukrajina bi morala okrepiti lastno proizvodnjo streliva, vendar ji to ne uspeva, saj so ruske rakete zadele tovarne. V tej luči Zelenski upravičeno zavrača pozive Zahoda k prekinitvi ognja, saj bi Rusija izkoristila premor za oborožitev in obnovo zalog. Kljub temu pa Ukrajina v času premirja ne more računati na več denarja in orožja iz Zahoda, kar bi lahko pripeljalo do kasnejše kapitulacije.

Šokantno je, kako Zahod izdaja Ukrajino. Trumpovi republikanci v ameriškem predstavniškem domu in Orban v Evropi se zdijo bolj zainteresirani za svoje lastne politične interese kot za Ukrajino, kar bo ostalo zapisano v zgodovino. Zelenski in Sullivan se zavedata, da je podpora iz ZDA in Evrope ključna za obrambo Ukrajine, četudi se bosta morala soočiti s težkimi odločitvami in realnostjo na terenu. V tej težki situaciji mora Ukrajina prepričati Bidna, naj ostanejo njeni zavezniki in nadaljujejo s pošiljanjem nujno potrebnih sredstev za obrambo. Zelenski in Sullivan vesta, da je čas zaveznik Ukrajine, ne Rusije.

Zelenski mora torej Sullivanu povedati, kar oba vesta. In sicer, da bodo nehali pošiljati zahodne tanke Abrams, Leopard in Challenger čez minirano blato in rove. Nehali bodo, ker nima smisla. Namesto tega bodo poskušali obdržati tisto, kar še imajo, četudi bodo rojaki v okupirani Ukrajini mislili, da jih prepuščajo njihovim ruskim gospodarjem. Toda te linije lahko branijo samo, če iz ZDA in Evrope še naprej dobivajo brezpilotna letala, izstrelke in naboje ter opremo za gradnjo neprebojnih utrdb.

Zelenski in Sullivan razumeta, da je tovrstna podpora tista, ki jo mora zagotoviti Biden, tudi ko poskuša obvladati še eno vojno na Bližnjem vzhodu, napetosti v vzhodni Aziji in domačo težavo, imenovano Trump. Ko gre za Ukrajino, letos v Davosu ne more biti optimizma, le ostanki poguma.

vir; Foto: Pexels; Portal24