Zdrava prehrana za starejše: Izogibajte se teh živil

ByA.K.

26. januarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Zdrava prehrana za starejše: Izogibajte se teh živil

Februar je že skoraj tu in večina ljudi je že opustila svoje novoletne zaobljube, zlasti tiste, ki so se osredotočale na hujšanje ali bolj zdrav način življenja. Razlog za neuspešnost večine resolucij je pogosto previsoko postavljeni cilji in hitre spremembe v prehrani. Februar zato prinaša novo priložnost za postavitev bolj realnih ciljev. Odličen cilj za februar in preostanek leta bi bil izogibanje enemu ali dvema živiloma, za katera vemo, da nista najboljša izbira za naše zdravje. Tokrat bomo razpravljali o petih živilih, ki se jim je treba izogibati, če želimo doseči bolj zdravo prehrano, še posebej v poznejših letih.

Predelano meso

Medtem ko se mnogi radi posladkajo s hrenovkami, klobasami in drugimi predelanimi mesnimi izdelki, je treba opozoriti, da je povezano s številnimi boleznimi, vključno z rakom in boleznimi srca. Vse meso, ki je bilo dimljeno, soljeno, sušeno, sušeno ali konzervirano, se šteje za predelano. Glavni problem predelanega mesa je v vsebnosti nitritov, nitrata in drugih konzervansov, ki so povezani s številnimi vrstami raka. Omejevanje ali popolna izogibanje predelanemu mesu lahko ima dolgoročne koristi za zdravje.

Sladki žitni kosmiči

Sladki žitni kosmiči so priljubljen zajtrk, vendar vsebujejo veliko sladkorja, medtem ko jim primanjkuje beljakovin in vlaknin. To lahko povzroči nenadno povečanje krvnega sladkorja, ki vodi v povečano lakoto pred naslednjim obrokom. Pri izbiri žit se je pametno držati visoko vlakninastih, polnozrnatih in manj predelanih možnosti.

Predelano pecivo

Predelano pecivo in prigrizki, kot so Roladice in Tortice, imajo dolg rok trajanja in so polne konzervansov ter po navadi skoraj brez hranilnih snovi. Namesto tega je boljša alternativa kos svežega sadja ali majhen kos čokolade.

Margarina… več na Senior24

Foto: Freepik; Portal24