Trije recepti za zdrave in okusne sladice
Uživanje v domačih tortah, piškotih in rezinah bo še okusnejše, če bodo sladice narejene iz ekoloških in polnovrednih sestavin. Sladice, ki so del vsakega jedilnika boste tokrat sladkali z zdravimi sladili.
Sladice so tokrat sladkane z melaso, javorjevim sirupom, riževim in ječmenovim sladom, trsnim sladkorjem ali sladkorjem kokosovih cvetov, ki so odličen nadomestek za rafinirana sladila in zagotavljajo bogastvo okusa in užitek v vsakem grižljaju.
Čokoladne rezine iz kvinoje
Poskusite to okusno čokoladno hrustljavo poslastico.
Sestavine:
- 100 g kvinoje
- 50 g mandljev
- 50 ml riževega ali ječmenovega sladu
- 30 g temne čokolade 80%
- 50 g (2 žlici) mandljevega namaza
- naribana lupinica ene pomaranče
Priprava:
Mandlje popecite in sesekljajte ali narežite na manjše koščke. Čokolado narežite na majhne koščke, dodajte rižev slad in mandljev namaz ter vse skupaj stopite na pari. V skledi zmešajte kvinojo in mandlje. Dodajte naribano pomarančno lupinico in prelijte z mešanico stopljene čokolade. Vse skupaj dobro premešajte z žlico.
Zmes nanesite na moker pekač (dimenzije 30×20 cm) in jo z mokrimi rokami poravnamo. Čez noč postavite v hladilnik, da se ohladi in strdi. Narežite na kvadrate ali trikotnike.
Piškoti z ingverjem in melaso
Preizkusite recept za mehke in dišeče piškote iz mandljev in pirine moke s svežim ingverjem.
Sestavine:
- 130 g pirine polnozrnate moke
- 70 g mandljeve moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- 40 g trdnega ekstra deviškega kokosovega olja
- 3 žlice aquafabe (čičerikine vode) ali zeliščnega napitka
- 70 g trsnega sladkorja
- 40 g melase
- 1 žlica sveže naribane korenine ingverja
Priprava:
V veliki skledi zmešajte moko, pecilni prašek in sol. V drugo posodo dajte kokosovo olje, aquafabo ali zeliščni napitek, sladkor in melaso ter sestavine dobro premešajte, dokler ne dobimo goste zmesi.
Na koncu dodajte še sveže nariban ingver. Nato dodajte mokre sestavine v skledo s suhimi sestavinami.
Z rokami dobro premešajte in ločite kroglice težke 40-43 g ter jih oblikujte v piškote. Razporedite jih po pekaču, obloženem s papirjem za peko, tako da pustite dovolj prostora, saj bodo piškoti med peko narasli.
Piškote pecite 12 minut na 170 stopinjah. Odstranite iz pečice in pustite, da se ohladijo na pekaču, preden jih postrežete, saj bodo topli na otip mehki. Iz navedenih količin sestavin boste dobili 10 piškotov.
Čokoladna torta iz sladkega krompirja
Ta recept za čokoladno torto iz ajde, kokosa in mandljev s čokoladno ganache kremo iz sladkega krompirja in kakavovega masla, enostavno morate poskusiti!
Sestavine:
- 1 skodelica (170 g) surove ajde
- 1/2 skodelice (50 g) ovsenih kosmičev
- 1/2 skodelice (40 g) naribanega kokosa
- 1/2 skodelice (35 g) blanširanih mandljevih lističev
- 3 žlice (45 ml) javorjevega sirupa
- 1/4 skodelice (35 g) kakavovega masla (ali 2 žlici stopljenega kakavovega masla in 2 žlici stopljenega kokosovega olja)
- ščepec soli
- 1/2 čajne žličke burbonske vanilije v prahu
Ganache:
- 2 skodelici na kocke narezanega in poparjenega sladkega krompirja / 300 g
- 1 skodelica (240 ml) mandljevega ali ovsenega napitka
- 1/4 skodelice kakavovega masla (35 g), odmerite in stopite
- 1/2 skodelice (120 ml) javorjevega sirupa
- 1 žlica (10 g) sladkorja kokosovih cvetov
- ščepec soli
- 2 čajni žlički (10 ml) limoninega soka
- 1/2 skodelice (50 g) nesladkanega kakava v prahu
- 2 žlici namaza iz mandljev ali indijskih oreščkov
Priprava:
Najprej se lotite priprave osnove za osnovo. Kakavovo maslo raztopite na sopari, v sekljalnik dajte ajdovo, kokosovo in ovseno moko. Na kratko mešajte, dokler ni delno nasekljano.
Dodajte mandlje, sol, vanilijo in nadaljujte z mešanjem. Ko je vse na drobno sesekljano, dodajte sirup, stopljeno kakavovo maslo in na kratko mešajte, dokler ne dobite drobtinaste, vlažne zmesi.
Pekač za kruh 13 x 26 cm obložimo z mastnim papirjem, tako da papir na obeh straneh štrli iz pekača in tako lažje odstranimo osnovo, ko je pečena.
Dajte v pečico in pecite 15-18 minut na 175 stopinj z ventilatorsko opcijo.
Osnovo pecite toliko časa, da dobi zlato barvo in bogato aromo. Odstranite iz pečice in pustite, da se dobro ohladi, medtem pa pripravite ganache.
Sladki krompir kuhajte na pari približno 15 minut, dokler se kakavovo maslo ne stopi. Vse sestavine razen mandljevega namaza dajte v kuhinjski robot in mešajte dokler ne dobite gladke kreme. Dodajte namaz in nadaljujte z mešanjem. Ganache vlijte na pripravljeno osnovo in pred serviranjem za vsaj 2 uri postavite v hladilnik.
vir Foto: Pexels (fotografija je simbolična)