Zdravila boste na e-recept lahko kmalu dobili kjer koli v Evropi. Razvoj e-receptov bo kmalu namreč omogočil, da bomo lahko zdravila prevzeli v katerikoli lekarni v EU. Sistem se že uporablja med Finsko in Estonijo. 

Hiter in preprost postopek

Estonija in Finska sta povezani na več načinov. Samo v smislu čezmejnih potovanj vsako leto med Helsinki in Talinom potuje milijone ljudi. A vezi med državama EU so še globlje. Zdaj lahko Estonci in Finci predpisano zdravilo v lekarni dobijo, ne glede na to, v kateri od teh dveh držav se nahajajo.

To je mogoče zaradi leta 2019 vzpostavljene storitve e-recept in e-izkaznica. Farmacevt ob vnosu pacientove elektronske osebne izkaznice uporabi platformo eRecept in preveri podatke ter sam recept.

Čezmejno zdravstveno varstvo

Sistem e-receptov je razvila estonska javna IT agencija Tehik. Njihove izkušnje so bile uporabljene tudi za pomoč Evropski komisiji pri zagonu Evropskega okolja zdravstvenih podatkov. Projekt, katerega cilj je, da se z uporabo podatkov o pacientih, izboljša čezmejno zdravstveno varstvo po vsej EU.

Sistem e-receptov temelji na evropski infrastrukturi digitalnih storitev e-zdravja. Mreža zagotavlja kontinuiteto oskrbe ljudi, ki potujejo po Evropi.

Trenutno se uvajata dve čezmejni zdravstveni storitvi: eRecept in eDispensation. 

eDispensation vključuje povzetek bolnikove zdravstvene anamneze. Sistema eRecept in eDispensation so prve začele uporabljati Estonija, Finska, Hrvaška in Portugalska. V načrtu je, da se sistemu v naslednjih nekaj letih postopoma pridružijo tudi druge evropske države.

Za povezovanje različnih ponudnikov zdravstvenih storitev po Evropi, bo potrebna visoka raven varnosti in medsebojnega sodelovanja. Slednje temelji predvsem na skupnih protokolih med državami članicami. 

Čezmejne zdravstvene storitve v Evropi bi morale biti podobne gostovanju mobilnih telefonov. Zdravstveni podatki in recepti bodo sledili bolnikom v tujini, kar seveda zagotavlja možnosti bistveno boljše oskrbe in zdravljenja.

Vir: Euronews

Foto: Pinterest