Zdravnik opozarja: To je najslabša hrana za vaše arterije

ByAna Koren

4. januarja, 2023
Foto: Pexels

Zdravnik opozarja: To je najslabša hrana za vaše arterije

Nove raziskave kažejo, da obstajajo živila, ki lahko zamašijo vaše arterije, če jih jeste prepogosto, in omejevanje ali izogibanje tem istim živilom bi vam lahko dobesedno rešilo življenje. Zamašene arterije namreč nastanejo, ko se obloge nabirajo in omejuje pretok krvi v tkiva in vitalne organe v telesu.

To stanje imenujemo ateroskleroza in lahko prizadene skoraj vse dele telesa, vključno z našimi arterijami v srcu, možganih, rokah, nogah, medenici in ledvicah. Čeprav je ateroskleroza smrtonosna in nevarna, jo je mogoče preprečiti.

Uživanje zdrave hrane je ključnega pomena za ohranjanje našega zdravja. Sčasoma ima lahko hrana, ki jo vnašamo v naše telo, večji vpliv, kot si sploh lahko predstavljamo.

Ne gre le za ohranjanje zdrave telesne teže ali privlačne postave. Zamašene žile lahko povzročijo številne zdravstvene težave in jih ne smemo jemati zlahka.

Hrana, ki je najslabša za naše žile je:

  • slanina
  • maslo
  • piškotki
  • polnomastno mleko in sir
  • ocvrta hrana

Čeprav v majhnih količinah ta živila ne morejo resneje škodovati vašemu zdravju, so lahko posledice, če z njimi pretiravate in jih uživate prepogosto zelo velike

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Prehranjevanje v perimenopavzi in menopavzi, čas za spremembe

Že majhne spremembe v načinu prehranjevanja, ki temeljijo na načrtovanju obrokov in izogibanju industrijsko predelani hrani ter kakorkoli popravljeni hrani z dodatki aditivov in konzervansov, lahko povzročijo veliko olajšanje v primerjavi z začetnim stanjem.

Težave, ki se pojavijo v obdobju perimenopavze in menopavze, so povezane s hormonskimi spremembami. Slednje povzročata dve bolezni.

Ker se koncentracija in dinamika nastajanja hormonov neposredno odražata na kakovosti življenja, ni nenavadno, da so spremembe zelo lahko opazne. Težko je neposredno odgovoriti na vprašanje, ali lahko s prehrano izboljšamo takšno stanje in odpravimo nekatere nevšečnosti… več tukaj.