Zdravniki: Biden je zdrav, močan 80-letni moški

ByAna Koren

17. februarja, 2023 ,

Zdravniki: Joe Biden je zdrav in sposoben za delo

Zdravniki so ameriškega predsednika Joeja Bidna (80) po pregledu, pri katerem so mu odstranili lezije na prsnem košu, razglasili za zdravega in “sposobnega za delo”. Ugotovili so tudi, da ni dolgoročnih posledic covida, na koronavirus je bul predsednik pozitiven lansko leto.

“Predsednik ostaja sposoben za opravljanje dolžnosti in popolnoma sposoben opravljati vse svoje odgovornosti brez kakršnih koli odrekanj ali prilagoditev,” je v povzetku zdravniškega poročila dejal zdravnik Bele hiše Kevin O’Connor. Biden je “zdrav, močan, 80-letni moški,” je zapisal.

Zdravniški pregled je bil pozorno spremljan, saj naj bi Biden napovedal kandidaturo za drugi predsedniški mandat. V povzetku je pisalo, da Biden nima nobenih simptomov podaljšanega covida in da se njegova otrdela hoja od zadnjega pregleda ni poslabšala.

Triurni pregled v Walter Reed National Army Medical Center v washingtonskem predmestju Bethesda je bil njegov drugi obsežen pregled od nastopa funkcije januarja 2021.

Zadnji pregled je bil opravljen leta 2021

Prejšnji pregled so načrtno opravili 19. novembra 2021, vključno s kolonoskopijo v splošni anesteziji. Rezultati pregleda so pokazali, da gre za “zdravega, močnega, 78-letnega moškega”. Odstranili so mu polip na debelem črevesu in popravili dioptrijo kontaktnih leč.

Biden je najstarejša oseba na položaju predsednika ZDA. Zaradi tega dejstva je njegova sposobnost vedno pod vprašajem.

Približno tri četrtine Američanov – vključno z več kot polovico demokratov in veliko večino republikancev – meni, da je Biden prestar, da bi vodil ameriško vlado, je pokazala anketa Reuters/Ipsos, izvedena od 6. do 13. februarja.

Biden kljub šibkim rezultatom anket že nekaj časa napoveduje, da namerava ponovno kandidirati. Slednje bi ga lahko pripeljalo do novega spopada s predhodnikom Donaldom Trumpom. Trump je svojo kandidaturo že potrdil.

vir Foto: Joe Biden Twitter

Ne spreglejte…

Znotraj uspehov in napačnih korakov Bidnovega zgodnjega predsedovanja

Predsednik Biden je, ob vedno glasnejših kritikah na njegov račun, zbral svoje svetovalce. Televizijska poročila in zaupne depeše so medtem spremljale razplet njegovega dolgo načrtovanega umika iz Afganistana.

Celo kolegi demokrati, prijatelji, ki jih pozna že leta, so začeli kritizirati tako kaotičen umik. Biden ni razumel, zakaj ni na televiziji nikogar, da bi ga branil... več tukaj.