Zdravniki napovedujejo zaostritev stavke, pogajalski sestanek z vlado ni prinesel rešitve

Na petem pogajalskem srečanju med predstavniki vladne skupine in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ni bilo doseženega preboja. Po zaključku srečanja je sindikat sporočil, da bodo v odgovoru na nezadovoljive ponudbe vlade zaostrili svojo stavko.

Vlada je na tokratna pogajanja pristopila z novim predlogom stavkovnega sporazuma, vendar se zdravniška stran ni strinjala s predlaganimi rešitvami. Janusz Klim, podpredsednik Fidesa, je po pogajanjih napovedal zaostritev stavke in potrdil, da četrtkovih pogajanj ne bo.

Fides vladi očita, da ji ni mar za javno zdravstvo in da ne izpolnjuje svojih zavez. Zahteva, da vlada oblikuje ločen zdravstveni plačni steber, ki bi zajel vse zaposlene v zdravstvu in bi celovito urejal pogoje dela, plačila, standardizacijo, normative in napredovanja. Klim je poudaril, da vlada mora izpolniti to, kar je bilo dogovorjeno že pred letom in pol.

Klim ni razkril podrobnosti o zaostritvi stavke, vendar je dejal, da so v zdravstvu ogorčeni nad ravnanjem vlade. Menijo, da vlada krši dogovore, medtem ko sama od njih pričakuje brezpogojno razumevanje.

Denis Kordež, namestnik vodje vladne pogajalske skupine, je zatrdil, da je novi vladni predlog “z njihovega vidika konkreten” in naslavlja pomisleke Fidesa. Vendar pa vlada vztraja pri celoviti rešitvi plačnega sistema v javnem sektorju, ki bo veljala za vse sindikate in zaposlene. Kordež je napovedal nadaljevanje pogajanj in pričakuje, da bo Fides pripravil pisni odziv s konkretnimi pripombami.

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki se je začela v ponedeljek, še naprej traja. Zdravstveni delavci zahtevajo boljšo ureditev plačnega sistema, kariero zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij. Stavka bo trajala do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma. V bolnišnicah poročajo o odpovedovanju nenujnih storitev, v zdravstvenih domovih pa je motena komunikacija in upočasnjeno delo.

vir; Foto: Pixabay; Portal24