Zdravniki trdijo, da verjetno ves čas kakate narobe

ByAna Koren

15. marca, 2023

Zdravniki trdijo, da verjetno ves čas kakate narobe

Zdravniki razlagajo, da obstaja veliko načinov, kako lahko naše blato razkrije informacije o našem zdravju. Od tega, kako zdrava je naša prehrana, do tega, ali smo izpostavljeni tveganju za raka na črevesju. The Sun poroča, da se je prav tako izkazalo, da lahko tudi način, kako odvajamo blato, razkrije veliko o zdravju črevesja. Zdravniki namreč trdijo, da velika večina ljudi, ne da bi se tega sploh zavedali, celo življenje nepravilno odvaja blato.

Kot pojasnjujejo, je pretirano napenjanje ali pritisk med defekacijo lahko opozorilni znak za različna zdravstvena stanja. Predstavlja številna skrita tveganja, od prolapsa danke, riganja in celo hemoroidov.

Splošni zdravnik Chun Tang je dejal: “Pretirano naprezanje lahko povzroči celo prolaps rektuma, stanje, ko se spodnji del debelega črevesa raztegne in štrli iz anusa. Lahko se pojavi tudi hiatalna kila, ki je pravzaprav del želodca. Štrli skozi os iz svojega normalnega položaja v trebuhu in povzroča težave s pravilno prebavo. Analne razpoke so še en primer težav, ki jih povzroča nenehno napenjanje med odvajanjem blata.”

Državna zdravstvena služba stanje opisuje kot razcepljeno ali odprto rano, ki se razvije v sluznici debelega črevesa, blizu anusa.

Dr. Tang dodaja: ”Analne razpoke največkrat nastanejo zaradi poškodbe sluznice anusa oziroma analnega kanala, zadnjega dela debelega črevesa. Večina primerov se pojavi pri ljudeh z zaprtjem, ko je blato posebej trdo ali dovolj veliko, da raztrga sluznico analnega kanala.”

Hemoroidi so še eno stanje, povezano s stresom, ki lahko vodi do krvnih strdkov. Po eni od raziskav naj bi kar 36,4 odstotka ljudi bolehalo za hemoroidi.

Kako se znebiti naprezanja med defekacijo?

Če vas skrbi redno napenjanje pri odvajanju blata, zdravnik pravi, da lahko nekaj storimo, da to popravimo.

Dr. Tang je pojasnil: “Morate priti do vzroka te težave. Poleg tega, če imate blato manj kot trikrat na teden ali imate stalne težave z blatom, je zelo verjetno, da trpite za zaprtjem.”

“Lahko poskusite z nekaterimi domačimi sredstvi, kot je uživanje veliko vlaknin in jemanje nekaterih odvajal brez recepta. Če težava ne izgine, je najbolje, da se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom.”

Ko gre za dieto za lajšanje trdega blata, sta ključna hidracija in položaj črevesja.

Fizioterapevtka Elaine Miller priporoča počep, ko greste na stranišče, saj pravi, da ta položaj spodbuja sprostitev medeničnega dna.

”Sedenje z boki pod kotom 90 stopinj pomeni, da puborektalna mišica ni sproščena. To pomeni, da se upogib v zgornjem delu rektuma ne popravlja. Dvig stopal, tako da so boki pokrčeni za več kot 90 stopinj, popravi mesto stika debelega črevesa in danke ter omogoči lažje odvajanje blata.”

Prav tako bolj kot smo hidrirani, mehkejše bo naše blato. Pri tem nam bo pomagala prehrana z živili, bogatimi z vlakninami, sadjem in zelenjavo. Ne glede na to, kaj povzroča naše napenjanje pri odvajanju blata, zdravniki svetujejo, da poiščemo pomoč, če opazimo kakršno koli spremembo v odvajanju blata.

Foto: Pexels Princesa.si

Ne spreglejte…

Kako hitreje odkrijemo raka na črevesju?

Obstajajo trije glavni znaki, na katere moramo biti pozorni:

  • kri v blatu, ki se pojavi brez očitnega razloga – lahko je svetlo rdeča ali temno rdeča,
  • sprememba v odvajanju blata – na primer pogostejše odhajanje na stranišče, vaše blato je bolj tekoče ali trdo in
  • občutek bolečine v spodnjem delu trebuha ali napihnjenosti, ko je vaš trebuh poln… več tukaj.