Zdravniki umikajo soglasje za nadurno delo

ByA.K.

30. januarja, 2024 , ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Zdravniki umikajo soglasje za nadurno delo

Predsednik Fidesa, Damjan Polh, je na seji glavnega stavkovnega odbora Fidesa oznanil, da so sprejeli odločitev o aktivaciji preklicev soglasij za nadurno delo. Ukrep bo vplival na delovni čas zdravnikov, saj bodo od zdaj naprej delali le 40 ur tedensko in ne več kot 16 ur neprekinjeno, kar je v skladu z evropsko direktivo o delovnem času. Polh je poudaril, da gre za nujen ukrep, ki naj bi opozoril vlado na potrebo po spremembah v zdravstvu, predvsem glede varne obravnave pacientov.

Sindikalni zaupniki bodo odgovorni za izvajanje tega ukrepa, medtem ko bodo javni zavodi morali prilagoditi urnike in delovne procese, da se bodo ujemali z novimi pogoji, ki jih določa evropska direktiva. Predsednik Fidesa je opozoril tudi na pomanjkanje zdravnikov, kar bi lahko povzročilo težave pri delovnih procesih. Zdravniki so v zadnjem tednu opozorili direktorje bolnišnic na težave, ki bi lahko nastale zaradi pomanjkanja kadra, še posebej v zvezi z varno in časovno ustrezno obravnavo pacientov.

To bodo naredili sindikalni zaupniki, kar pomeni, da bomo od zdaj delali le 40 ur tedensko in ne več kot 16 ur neprekinjeno. To je popolnoma v skladu z evropsko direktivo o delovnem času, ki tudi naši državi narekuje, da se pač delo ureja v okviru 40 + 8 ur tedensko.

To je bil nujen ukrep, ki smo ga morali narediti prav zaradi tega, da opozorimo, da si ta vlada sploh ne želi nobenih sprememb v zdravstvu. Varna obravnava pacientov, primeren čas za pacienta pa je za nas imperativ. Naloga javnih zavodov bo, da upoštevajo nove pogoje in da sestavijo urnike in delo tako, da se prilagodijo tem novim urnikom, ki jih evropska direktiva določa.

Damjan Polh

Nekatera soglasja za aktivacijo preklicev bodo začela veljati takoj, med njimi Splošna bolnišnica Celje in Onkološki inštitut Ljubljana. V drugih primerih pa bo preklic začel veljati v 30 dneh. Fides ocenjuje, da bo približno polovica vseh zdravnikov umaknila svoja soglasja. Ukrep so podprli v bolnišnicah Slovenj Gradec, Celje, Ptuj, Novo mesto in Izola, kjer deluje sam, so zahtevali aktivacijo preklicev soglasij.

Na Onkološkem inštitutu se je odzvalo približno 80 odstotkov zdravnikov

Na Onkološkem inštitutu se je odzvalo približno 80 odstotkov zdravnikov na poziv k preklicu soglasij. To se nanaša predvsem na tiste zdravnike, ki delujejo na področjih, kjer je potrebno zagotavljati dežurstva, kot so kirurgija, interno radioterapija in anesteziologija, je pojasnila Ana Lina Vodušek.

V večjih zdravstvenih domovih, kjer nekaj zdravnikov opravlja nujno medicinsko pomoč, bo tudi občutno vplival na preklic soglasij, medtem ko bo motnja v tistih domovih, kjer nujne medicinske pomoči ne pokrivajo, manj očitna, je opozoril predsednik Fidesa, Damjan Polh.

Nekatere bolnišnice so napovedale, da bodo v primeru preklica soglasij zdravnikov za nadurno delo razmislile o preklicu soglasij za delo pri drugih delodajalcih. Polh pa je izpostavil, da je odločitev o preklicu soglasij za delo pri drugih izvajalcih v rokah delodajalcev, in dodal, da obstaja več pravnih oblik dela v popoldanskem času.

Primanjkuje jih predvsem zato, da bi lahko delali varno s pacienti in da bi bila obravnava dovolj časovno opredeljena, da bi lahko tudi pacient imel dovolj časa, da bi postavil zdravniku potrebna vprašanja in da bi zdravnik lepo obrazložil pacientu primerno diagnozo in zdravljenje. Skratka, vse to je tisto, kar želimo v tem bodočem zdravstvenem stebru, ki se ga vlada nekako otepa, nam daje samo obljube in zavlačuje s pogajanji. Dovolj imamo obljub in zavlačevanja, zahtevamo resne, jasne zaveze in jamstva, da bo ta zdravstveni steber formiran.

Damjan Polh

Glede na vprašanje o sprejemljivosti vladne zaveze o finančnih učinkih za Fides je Polh odgovoril, da ne more špekulirati. Poudaril je, da 1. januar 2025 predstavlja preveč oddaljen datum in da si Fides želi sprememb v zdravstvenem sistemu že to pomlad.

Iz civilne iniciative Glas ljudstva so prejeli pismo specializanta iz javne bolnišnice, ki želi ostati neimenovan, a poroča o pritiskih k udeležbi na stavkovnih shodih in preklicu soglasij za nadurno delo. Polh je na novinarski konferenci izrazil dvom o verodostojnosti teh insinuacij ter pozval, da naj prihodnjič osebe z resnimi informacijami stopijo z imenom in priimkom na Fides.

Delo v skladu z zakonodajo

Zdravniška zbornica Slovenije pa po srečanju z zdravniki v Slovenj Gradcu meni, da se bodo številni zdravniki odločili za delo v skladu z zakonodajo, kot odgovor na nemoč nad neuresničenimi obljubami o nujnih zdravstvenih spremembah, ki bi izboljšale njihovo delo z bolniki. Izrazili so tudi zaskrbljenost nad medijskim pogromom nad zdravniki in sovražnim govorom v medijih ter upajo, da se bo večina zdravnikov odločila za delo v skladu z zakonodajo, kar pomeni 40 ur oziroma pet dni tedensko.

Sindikat Fides je stavko začel 15. januarja, ki bo trajala do preklica. Glavne zahteve stavkajočih zdravnikov vključujejo ureditev plačnega sistema v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti za zdravnike ter odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po mnenju sindikata Fides je nujno potrebno izboljšati pogoje za delo zdravnikov in ohraniti javni zdravstveni sistem.

Zdravniška zbornica Slovenije je izrazila prepričanje, da bo dolgoletno kadrovsko zanemarjanje zdaj pokazalo svoje posledice, saj obstoječe število zdravnikov ne zadošča za izvajanje vsega dela, ki ga država pričakuje ali celo zahteva. Po mednarodnih podatkih v Sloveniji trenutno manjka približno tisoč zdravnikov, da bi se približali evropskemu povprečju. Zdravniška zbornica poudarja, da organizacijo zdravniškega dela vedno prevzame delodajalec, tudi v spremenjenih razmerah, ko se upoštevajo zakonske omejitve.

Zbornica upa, da bo vlada držala podpisane zaveze in da se bo stavka čim prej končala. V prizadevanjih za izpolnitev dogovora iz leta 2023 podporo stavkajočim zdravnikom izraža tudi Koordinacija zdravniških organizacij, saj menijo, da je izpolnitev sporazuma ključnega pomena za ohranjanje javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji. Koordinacija si prizadeva izboljšati pogoje za delo zdravnikov in prispevati k obnovi delujočega javnega in dostopnega zdravstvenega sistema.

vir; Foto: Pexels; Portal24