Zdravniški sindikat Fides gre na ustavno sodišče

Foto: Freepik

Zdravniški sindikat Fides gre na ustavno sodišče

Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je napovedal vložitev zahteve na ustavno sodišče za presojo ustavnosti in zakonitosti nedavno sprejetega vladnega odloka, ki ureja opravljanje zdravniške službe v času stavke. Po ocenah sindikata je ta odlok nezakonit in neustaven, saj po njihovem mnenju posega v ustavno zagotovljeno pravico do stavke.

Predstavniki Fidesa trdijo, da sprejeti odlok vlade ne more služiti kot pravna osnova za določanje obsega zdravniških storitev, ki spadajo v minimalni obseg delovnega procesa. “Ta je zelo jasno in konkretno določen v zakonu,” so poudarili v svojem sporočilu za javnost.

Sindikat pričakuje, da bo ustavno sodišče zadevo obravnavalo prednostno in do končne odločitve začasno ustavilo izvajanje spornega odloka. V primeru kakršnegakoli ukrepanja proti stavkajočim zdravnikom na podlagi tega odloka, Fides obljublja uporabo “vseh pravnih sredstev za zaščito interesov stavkajočih”, kar vključuje tožbe, prijave na pristojne inšpektorate in po potrebi tudi podajanje kazenskih ovadb.

Fides v svojem sporočilu za javnost poudarja, da so njihove stavkovne aktivnosti usmerjene izključno v zagotavljanje stabilnosti javnega zdravstvenega sistema in dobrobiti pacientov. Sindikat kritizira vlado za neukrepanje pri stabilizaciji razmer v javnem zdravstvu v zadnjih dveh letih, zaradi česar po njihovem mnenju prihaja do kršitve pravic pacientov in zdravnikov.

“Ker tega zavestno ni storila, zdaj aktivno krati pravice pacientov in zdravnikov, na kar ne moremo pristati,” so zaključili v Fidesu, s čimer izražajo svoje nezadovoljstvo z aktualnim pristopom vlade do reševanja težav v zdravstvenem sektorju.

Vlada se je na stavko zdravnikov odzvala s posebnim odlokom

Z začetkom petka bodo v veljavo stopili ukrepi, ki se nanašajo na umike soglasij za nadurno delo zdravnikov, kar zdravstvene ustanove sili v reorganizacijo dela. V luči te reorganizacije je ministrstvo za zdravje sprejelo nabor storitev, ki morajo biti kljub stavki zdravniškega sindikata Fides zagotovljene. Vlada je v ta namen sprejela odlok, ki natančno določa, katere zdravniške storitve morajo biti izvajane tudi v času stavke, s ciljem zaščite temeljnih človekovih pravic in zagotavljanja pravice do zdravstvenega varstva.

Ministrica za zdravje, Valentina Prevolnik Rupel, je poudarila, da je “cilj vlade zaščita ljudi in njihovih temeljnih človekovih pravic, kot jih določa ustava”. Odlok določa, da morajo zdravniki ne glede na stavko opraviti vse storitve s stopnjo nujnosti “zelo hitro”, storitve za ranljive skupine, kot so invalidi, izdati bolniška potrdila in listi, napotiti paciente na nadaljnje zdravljenje in zagotavljati informacije o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše ter posebnih socialnovarstvenih zavodih… več tukaj.

[Vir: STA]; Foto: Freepik