Združeno kraljestvo napoveduje prvo cepivo proti pljučnemu raku – LungVax

ByA.K.

22. marca, 2024 ,
Foto: Pixabay

Združeno kraljestvo napoveduje prvo cepivo proti pljučnemu raku – LungVax

V Združenem kraljestvu so raziskovalci napovedali razvoj prvega cepiva proti pljučnemu raku, imenovanega LungVax, ki obeta revolucijo v preprečevanju te bolezni. Projekt, ki je prejel finančno podporo v višini 1,7 milijona funtov (1,98 milijona evrov) od Cancer Research UK in CRIS Cancer Foundation, bo uporabljal tehnologijo, podobno tisti pri cepivu Oxford/AstraZeneca proti COVID-19.

LungVax predstavlja ključni preboj v boju proti pljučnemu raku, bolezni, ki je po podatkih Eurostata v letu 2020 predstavljala 4,5 odstotka vseh smrti v EU in bila vodilni vzrok smrti zaradi raka. Z uporabo napredne tehnologije, podobne tisti, ki je bila uspešna v boju proti COVID-19, raziskovalci upajo, da bodo lahko razvili učinkovito cepivo za ljudi, ki so izpostavljeni tveganju za to bolezen.

Financiranje projekta bo omogočilo ekipi z Univerze v Oxfordu, Inštituta Francis Crick in University College London, da v naslednjih dveh letih izvede laboratorijsko delo in proizvede 3000 odmerkov cepiva. Če bodo laboratorijski testi uspešni in bo cepivo sprožilo imunski odziv, bo prešlo v klinično preskušanje.

Imunski sistem proti raku

Kot je poudaril profesor Tim Elliott, vodja raziskave za projekt LungVax, je ključni izziv pri raziskavah raka pridobiti imunski sistem, da prepozna in napade rakave celice. Cepiva proti raku delujejo tako, da usposobijo imunski sistem, da prepozna rakave celice kot nenormalne in jih napade.

Michelle Mitchell, izvršna direktorica Cancer Research UK, je projekt označila za “res pomemben korak naprej” v raziskavah, ki lahko drastično spremenijo preživetje pljučnega raka. Z razvojem LungVax se odpira vznemirljiva prihodnost, kjer bo morda raka veliko lažje preprečiti.

Največji dejavnik tveganja za pljučnega raka ostaja kajenje, ki je po podatkih Nacionalne zdravstvene službe Združenega kraljestva (NHS) odgovorno za več kot sedem od 10 primerov te bolezni. Razvoj cepiva, kot je LungVax, predstavlja upanje za milijone ljudi, izpostavljenih tveganju za to bolezen, in poudarja pomen raziskav v boju proti raku.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay