Zeekr si prizadeva doseči status Volkswagna

Foto: Zeekr

Zeekr si prizadeva doseči status Volkswagna

Delnice kitajskega proizvajalca električnih vozil Zeekr (Zhejiang Zeekr Intelligent Technology Co.), ki je del skupine Geely Automobile Holdings, so se na v petek na newyorški borzi podražile za skoraj 35 odstotkov nad začetno ceno iz javne ponudbe. To pomeni močan začetek za podjetje na ameriškem kapitalskem trgu in prvi večji ameriški prvenec kitajskega podjetja od leta 2021, poroča Forbes.

Ironično se uspeh na borzi dogaja v času, ko administracija predsednika ZDA Joeja Bidna načrtuje zvišanje carin na uvoz kitajskih vozil, kar bi lahko imelo dodatne posledice za Zeekr in podobna podjetja, navaja Reuters.

Zeekr, ki je bil ustanovljen leta 2021, se osredotoča na zadovoljevanje naraščajočega povpraševanja po luksuznih električnih vozilih na kitajskem trgu. Pod znamko Zeekr delujejo tudi znane avtomobilske blagovne znamke, kot sta švedski Volvo Cars in britanski Lotus. Od ustanovitve je Zeekr dostavil skoraj 200.000 vozil, večinoma na Kitajskem.

Izvršni direktor Zeekra in predsednik Geelyja, Conghui An, je poudaril, da si njihovo podjetje prizadeva doseči status skupine Volkswagen v novi dobi avtomobilizma, s posebnim poudarkom na segmentu luksuznih električnih vozil.

Zeekr je že prisoten na evropskem trgu, saj so v decembru lani začeli z dobavami na Nizozemsko, letos pa načrtujejo širitev na dodatne evropske trge, vključno z Nemčijo, Francijo, Norveško, Dansko in Švedsko. Do konca leta 2024 namerava podjetje svoje električne avtomobile ponuditi na 38 trgih v jugovzhodni Aziji in na Bližnjem vzhodu, kar kaže na njihovo ambicijo po globalni razširitvi.

Foto: Zeekr