Zelena luč državnih svetnikov za preiskavo poslovanja Gen-I

Robert Golob [Foto: Vlada RS Flickr]

Zelena luč državnih svetnikov za preiskavo poslovanja Gen-I

Državni svetniki so na nedavni seji podprli ustanovitev preiskovalne komisije, ki bo pod drobnogled vzela poslovanje podjetij Gen-I in Star Solar ter raziskovala obtožbe o nezakonitem financiranju političnega Gibanja Svoboda. Predlog za preiskavo, ki ga je na tajnem glasovanju podprlo 19 svetnikov, medtem ko jih je 15 bilo proti, je prvič predstavil državni svetnik SDS Andrej Poglajen, formalno pa ga je vložila skupina lokalnih interesov.

Cilj parlamentarne preiskave je razjasniti obtožbe o finančnem izčrpavanju Gen-I in nelegalnem financiranju volilne kampanje Gibanja Svoboda pred državnozborskimi volitvami leta 2022. Preiskava se bo osredotočila na vlogo in odgovornost Roberta Goloba, nekdanjega predsednika Gen-I in trenutnega premierja, v času, ko je bilo podjetje pod državnim vplivom ali lastništvom, ter preučila, ali so bila dejanja v nasprotju z zakonodajo.

Dodatno bo preiskava raziskovala morebitne nepravilnosti pri ustanovitvi in delovanju družb KCA in Media partner agencija, ter preverila, ali so bili ti entiteti uporabljeni za nezakonito financiranje volilne kampanje.

Javni interes

Tako v javnosti kot Državnem svetu je bilo v zadnjih tednih mogoče slišati dvome o javnem pomenu odreditve takšne preiskave. Poglajen je poudaril: “Zakonitost in preglednost financiranja volilnih kampanj sta nesporno v javnem interesu. Tudi pri različnih oblikah prikritega političnega oglaševanja, ki poteka preko različnih nevladnih struktur in različnih organizacijskih statusnih oblik, je potreben nadzor.”

Preiskava domnevnega spornega financiranja predvolilne kampanje stranke Gibanje Svoboda in sumov o spornih poslovnih dejavnosti podjetja Gen-I, ki so se razširile v medijih pred državnozborskimi volitvami leta 2022, je po mnenju nekaterih svetnikov v javnem interesu. Vendar pobuda za odreditev parlamentarne preiskave ni prejela podpore med državnimi svetniki iz skupine delojemalcev, kot je pojasnila vodja skupine Lidija Jerkič, ki so nasprotovali tudi tajnemu glasovanju o zahtevi.

Zadeva javnega pomena

Jožef Školč je v imenu interesne skupine negospodarskih dejavnosti opozoril na pripombe pravno-kadrovske službe državnega sveta, da v tej pobudi ni povsem jasno opredeljeno, na kakšen način gre v tem primeru za zadevo javnega pomena. “To je pomembno zato, da bodo tisti, ki bodo preiskovali to materijo, imeli okvir, v katerem bodo lahko deloval,” je dejal.

Školč je predlagateljem predlagal, da pobudo umaknejo in jo predelajo v skladu z izraženimi pripombami. S slednjim se je strinjal tudi državni svetnik Radovan Stanislav Pejovnik: “Ta predlog je napisan slabo in zato ne vidim druge možnosti, kot da se ga umakne in spiše bolje.” Pripombam Školča in pravne službe se je pridružil tudi državni svetnik Branimir Štrukelj. Štrukelj je spomnil, da je stranka SDS v DZ že poskušala doseči odreditev te preiskave, a neuspešno. Takšne pobude so za Štruklja zato skrajno problematične. Meni namreč, da Državni svet z njimi postaja “pomožna četa” politike v DZ.

“Državni svet smo zapeljali v neko polje, iz katerega, če bo to postala praksa, ni več rešitve za samo institucijo, in zdi se mi, da bi se morali vsi zavedati, da je tukaj doseženo dno, ki pravzaprav daje vsem tistim, ki že leta zagovarjajo ukinitev državnega sveta, tako rekoč kronske argumente za to, da se to zgodi,” je dejal Štrukelj.

Državna svetnica onika Ažman pa je bila jasna: “Zavedam se, da sem tukaj v tem državnem svetu predvsem z razlogom kakovostnega dela v dobrobit skupine, ki jo predstavljam, in to se res ne dotika tega mojega področja in zato res mislim, da take pobude ne sodijo v državni svet.” 

DZ o odreditvi parlamentarne preiskave, ki jo zahteva državni svet, ne glasuje, odrediti jo mora namreč v skladu z ustavo.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Vlada RS Flickr