Zelenjavna enolončnica z omako pistou
Juha ki jo bomo pripravili tokrat je poletni čas v skledi. S svežimi zelišči, svežo sezonsko zelenjavo in omako, po vzoru pesta, iz regije Ligurija v Italiji, je juha pistou bistvo tega, zaradi česar je francoska kuhinja tako odlična.
Kaj potrebujete:
- 2 žlici in pol olivnega olja
- 1 Čebula
- 2 stroka česna
- 3 pori (samo beli del)
- 3 krompirji
- 3 korenčki
- 1 steblo zelene
- 3 mlade bučke
- 2 lista lovorja
- 250 g stročjega fižola
- 400 g paradižnika
- 90 g drobnih jušnih testenin
- 40 g naribanega parmezana
- sol in sveže mleti poper
Pistou omaka
- 2 stroka česna
- 80 g listov bazilike
- 3 žlice olivnega olja
Postopek:
Čebulo in česen olupite ter ločeno drobno sesekljajte. Zelenjavo očistite in operite. Por sesekljajte, ostalo zelenjavo narežite na približno enako velike koščke. Paradižnike blanširajte v kropu 30 sekund, ohladite, olupite in zrežite na koščke.
V velikem loncu segrejte olivno olje in na njem med mešanjem 5 minut pražite čebulo, česen in por. Dodajte narezano zelenjavo, lovorjev list in narezane paradižnike. Pražite še 2 minuti, zalijte z zadostno količino tekočine (voda, jušna osnova). Tekočine mora biti toliko, da so vse sestavine v celoti pokrite.
Sestavine od rahlem vrenju kuhajte, da se vsa zelenjava zmehča. Dodajte testenine in kuhajte še toliko časa, da se le-te skuhajo. Po potrebi prilijte še malo vode ali jušne osnove.
Medtem, ko se juha kuha, pripravite pistou omako.
Česen olupite in ga v možnarju skupaj z malo soli strite v gladko kremo. Postopoma dodajajte listke bazilike, ko dobite zeliščno kašo, prilijte olivno olje. Dobro premešajte, da dobite gosto in gladko omako. Po okusu jo začinite s poprom in soljo.
Tudi enolončnico začinite po okusu začinite. Servirajte jo v jušne skodelice (globoke krožnike), okrasite z žlico pistou omake, potrosite z naribanim parmezanom in postrezite.
Vir: Okusno.je Foto: Canva