Zelenjavna enolončnica z omako pistou

ByAna Koren

23. avgusta, 2022

Zelenjavna enolončnica z omako pistou

Juha ki jo bomo pripravili tokrat je poletni čas v skledi. S svežimi zelišči, svežo sezonsko zelenjavo in omako, po vzoru pesta, iz regije Ligurija v Italiji, je juha pistou bistvo tega, zaradi česar je francoska kuhinja tako odlična.

Kaj potrebujete:

  • 2 žlici in pol olivnega olja
  • 1 Čebula
  • 2 stroka česna
  • 3 pori (samo beli del)
  • 3 krompirji
  • 3 korenčki
  • 1 steblo zelene
  • 3 mlade bučke
  • 2 lista lovorja
  • 250 g stročjega fižola
  • 400 g paradižnika
  • 90 g drobnih jušnih testenin
  • 40 g naribanega parmezana
  • sol in sveže mleti poper

Pistou omaka

  • 2 stroka česna
  • 80 g listov bazilike
  • 3 žlice olivnega olja

Postopek:

Čebulo in česen olupite ter ločeno drobno sesekljajte. Zelenjavo očistite in operite. Por sesekljajte, ostalo zelenjavo narežite na približno enako velike koščke. Paradižnike blanširajte v kropu 30 sekund, ohladite, olupite in zrežite na koščke. 

V velikem loncu segrejte olivno olje in na njem med mešanjem 5 minut pražite čebulo, česen in por. Dodajte narezano zelenjavo, lovorjev list in narezane paradižnike. Pražite še 2 minuti, zalijte z zadostno količino tekočine (voda, jušna osnova). Tekočine mora biti toliko, da so vse sestavine v celoti pokrite.

Sestavine od rahlem vrenju kuhajte, da se vsa zelenjava zmehča. Dodajte testenine in kuhajte še toliko časa, da se le-te skuhajo. Po potrebi prilijte še malo vode ali jušne osnove. 

Medtem, ko se juha kuha, pripravite pistou omako.

Česen olupite in ga v možnarju skupaj z malo soli strite v gladko kremo. Postopoma dodajajte listke bazilike, ko dobite zeliščno kašo, prilijte olivno olje. Dobro premešajte, da dobite gosto in gladko omako. Po okusu jo začinite s poprom in soljo. 

Tudi enolončnico začinite po okusu začinite. Servirajte jo v jušne skodelice (globoke krožnike), okrasite z žlico pistou omake, potrosite z naribanim parmezanom in postrezite. 

Vir: Okusno.je Foto: Canva