Zelenski: Bidnova odsotnost na mirovnem vrhu bi bil aplavz za Putina

Volodomir Zelenski [Foto: ZelenskyyUA X]

Zelenski: Bidnova odsotnost na mirovnem vrhu bi bil aplavz za Putina

Ameriški predsednik Joe Biden še ni potrdil, ali se bo udeležil prihajajočega mirovnega vrha v Švici, kar je povzročilo zaskrbljenost med mednarodnimi voditelji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da bi Bidenova odsotnost pomenila “stoječe ovacije” za ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Mirovni vrh, načrtovan za 16. in 17. junij, naj bi prinesel pomemben napredek v mirovnem procesu za Ukrajino. Kljub temu, da ZDA nameravajo sodelovati, še ni jasno, ali bo predsednik Biden osebno prisoten. Biden, ki se bo udeležil vrha G7 med 13. in 15. junijem, bi lahko izpustil švicarski dogodek zaradi zbiranja sredstev za kampanjo v Los Angelesu skupaj z igralcema Georgeom Clooneyjem in Julio Roberts, poroča Bloomberg.

“Želel bi, da bi bil predsednik Biden osebno prisoten, in zavedam se, da Amerika podpira ta vrh, vendar ne vemo, na kateri ravni. In mislim, da to ni močna odločitev, z vsem spoštovanjem do vsake osebe v Združenih državah Amerike, ker nam zelo pomagajo,” je dejal Zelenski med obiskom v Bruslju.

Mirovna formula v 10 točkah

Švicarska pobuda temelji na mirovni formuli v 10 točkah, ki jo je predlagal Zelenski, in bo obravnavala teme, kot so jedrska varnost, svoboda plovbe, varnost hrane in humanitarna pomoč. Do zdaj je udeležbo potrdilo 70 držav in organizacij od 160 povabljenih delegacij, med njimi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in nemški kancler Olaf Scholz. Rusija ni bila povabljena in je sklicala srečanje BRICS za zunanje zadeve.

Kitajska in Brazilija, ki ju je Zahod obtožil, da nista obsodili ruske invazije, sta prejšnji teden objavili skupno izjavo, v kateri vztrajata, da je treba Ukrajino in Rusijo vključiti v katero koli mirovno konferenco. “Kitajska in Brazilija podpirata mednarodno mirovno konferenco ob pravem času, ki jo priznavata tako Rusija kot Ukrajina, z enakopravno udeležbo vseh strani kot tudi pošteno razpravo o vseh mirovnih načrtih.”

Zelenski je vse države pozval k sodelovanju na vrhu, tudi če imajo drugačne zamisli o končanju vojne. “Apeliramo na svetovne voditelje: če želite mir, se srečamo na mirovnem vrhu. Popolnoma pravično je, da to platformo pripravimo skupaj z drugimi partnerji,” je dejal.

Evropska komisija je poudarila pomen prihajajočega mirovnega vrha in dejala, da si “zelo intenzivno” prizadeva zagotoviti “najširšo možno zastopanost”.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: ZeleskyyUA X