Zelenski: Borci v Soledarju so nam pomagali pridobiti čas

ByA.K.

10. januarja, 2023 , , ,
Volodimir Zelenski [Foto: Zajem zaslona]

Zelenski je pohvalil ukrajinske borce, ki so odbili ruske napade v Soledarju
Med poškodovanimi v Očakivu je tudi dveletni otrok
ZDA menda ne vidijo nobenih znakov, da bo Belorusija poslala vojake v Ukrajino
Ukrajinski športni prvak umrl na bojišču
Poljski predsednik in premier se sestaneta o varnostnih vprašanjih zaradi vojne v Ukrajini
Ukrajinska obveščevalna služba: Odporniška gibanja v Rusiji naraščajo

Zelenski je pohvalil ukrajinske borce, ki so odbili ruske napade v Soledarju

Volodimir Zelenski je po napadu na mesto le 18 kilometrov od Bakhmuta nagovoril ukrajinske borce v Soledarju.

Zelenski je dejal, da je odpornost tamkajšnjih ukrajinskih sil njegovi državi pomagala pridobiti čas in se okrepiti. Ukrajinske sile odbijajo valove napadov okoli mesta rudarjev soli in bližnjih frontnih črt, potem ko je Rusija okrepila svojo ofenzivo na tem območju.

Soledar je le 18 km oddaljen od Bahmuta, mesta, ki je ključna tarča ruskih sil in prizorišče ene najhujših bitk v vojni.

Ukrajinskim enotam je uspelo odbiti prejšnji poskus zavzetja Soledarja, vendar se je veliko število Wagnerjevih plačancev hitro vrnilo.

“Sovražnik je dobesedno gazil trupla lastnih vojakov z uporabo množičnega topništva, sistemov MLRS in minometov,” je na Telegramu objavila Hana Maljar. Maljar je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra.

Povedala je, da so bili napadalci iz najboljših rezerv skupine Wagner. Wagner je zasebna vojske, ki jo vodi Putinov zaveznik Jevgenij Prigožin. Prigožin že mesece poskuša zavzeti Bahmut in Soledar za ceno številnih življenj na obeh straneh.

Med poškodovanimi v Očakivu je tudi dveletni otrok

Ukrajinske oblasti so sporočile, da je bilo v ruskem napadu na mesto Ochakiv v regiji Mykolaiv ranjenih 15 ljudi. Regionalni guverner Vitalij Kim je povedal, da je med poškodovanimi tudi dveletni deček.

Med napadom so bila poškodovana okna in vrata bolnišnic v mestu, a nobeden od poškodovanih ni bolnišnični bolnik. Gre za zadnjega v nizu napadov, vključno s tistim včeraj na tržnici, v katerem sta bili ubiti dve ženski.

V napadu na vas Sevchenovke v vzhodni Ukrajini so bili ranjeni še štirje ljudje, vključno z 10-letno deklico, so sporočili lokalni uradniki.

ZDA menda ne vidijo nobenih znakov, da bo Belorusija poslala vojake v Ukrajino

Amerika ni videla nobenega dokaza, da se beloruske enote pripravljajo na napotitev v Ukrajino, je po poročanji Sky News dejal visoki ameriški vojaški uradnik. Neimenovani vir je Jeffu ​​Seldinu za Glas Amerike povedal, da je to kljub temu, da ruske in beloruske enote nadaljujejo skupne vojaške vaje.

Zahodni strokovnjaki menijo, da si Rusija prizadeva za neposreden vstop Belorusije v vojno, a doslej v Ukrajino še niso poslali beloruskih vojakov. Moskva je Belorusijo uporabila kot izhodišče za nekatere svoje ofenzive. Zlasti tiste, usmerjene na Kijev.

Uradnik je še povedal, da se hudi spopadi nadaljujejo okoli Bahmuta in okoliških območij, a da se bojišče ni bistveno spremenilo.

Ukrajinski športni prvak umrl na bojišču

Športni šampion Andrej Dimitrijev je med mrtvimi v Ukrajini. Vest o njegovi smrti je bila objavljena na Facebook strani Strongman Union of Ukraine, katere član je bil Dimitriev. Šampion v dviganju uteži je bil ubit v Bahmutu. Kdaj točno je športnik umrl, ni znano, vsi stiki z njim so bili prekinjeni 31. decembra.

“Andrej je padel v obrambi domovine. Večkratni prvak Ukrajine, odličen Strongman atlet, predsednik naše zveze. Vedno nasmejan in iskren. Andrej je padel pri Bahmutu. Spominjali se te bomo, prijatelj! Hvala, počivaj v miru angel. Slava heroju,” se glasi sporočilo Strongman Union of Ukraine.

Poljski predsednik in premier se sestaneta o varnostnih vprašanjih zaradi vojne v Ukrajini

Poljski predsednik Andrzej Duda se sreča s premierjem Mateuszom Morawieckim in nekaterimi ministri, da bi razpravljali o varnostnih vprašanjih sredi vojne v Ukrajini.

Zahteva Ukrajine za dobavo težkih bojnih tankov zahodne izdelave, vključno z nemškimi tanki leopard 2, je na dnevnem redu, je povedal pomočnik poljskega predsednika Pawel Szrot.

“Varšava se bo odločila predati omejeno število tankov leopard, če bo to v okviru splošnega dogovora in obveznosti drugih držav, ki imajo te tanke. Pri sprejemanju takšnih odločitev je treba upoštevati varnost Poljske,” je dejal.

Morawiecki je v soboto dejal, da sta z Dudo vključena v mednarodne pogovore širše koalicije glede težkih tankov za Ukrajino. Varšava sama ne bo nadaljevala z morebitnimi dobavami. je še dodal.

Ukrajinska obveščevalna služba: Odporniška gibanja v Rusiji naraščajo

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba pravi, da je bilo letos več ciljno usmerjenih napadov na železniško infrastrukturo s strani odporniških skupin v Rusiji.

Svetovni ukrajinski kongres je dejal, da je odporniško gibanje v Rusiji v porastu, z vsaj šestimi primeri uničenja železniških signalnih omaric v različnih regijah letos.

Pravijo, da je to povzročilo motnje v vojaškem prometu. Za primerjavo, v letu 2022 so poročali o približno 40 podobnih primerih.

Vojaški analitik: Putin ima težave z radikalci, Rusom se je vse izjalovilo

V primeru osvojitve Soledarja bi ruske invazijske sile dosegle taktično zmago, kaj to pomeni za nadaljevanje vojne, je komentiral vojaški analitik Igor Tabak. S prvimi dnevi novega leta se je ruska ofenziva okrepila na mesto Bahmut, natančneje na kraj Soledar. Ukrajinski branilci tam rešujejo severno obrambno črto na tem območju… več tukaj.

Foto: zajem zaslona (fotografija je simbolična)