Zelenski in Guterres razpravljala o mirovni formuli in črnomorskem koridorju

Zelenski in Guterres razpravljala o mirovni formuli in črnomorskem koridorju

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, je imel telefonski pogovor z generalnim sekretarjem Združenih narodov, Antoniom Guterresom. Zelenski in Guterres sta se osredotočila na ključne vprašanje ukrajinskega mirovnega načrta in nedavno vzpostavljenega črnomorskega koridorja.

Zelenski je izrazil iskreno zahvalo Generalnemu sekretarju Guterresu za predano delo ekipe ZN za Ukrajino v humanitarnem odzivu ter izvajanju “načrta za prezimovanje”. Združeni narodi so se zavezali, da bodo Ukrajini v prihajajočih zimskih mesecih, zagotovili obsežno humanitarno pomoč v višini 435 milijonov dolarjev. Pomoč je namenjena podpori več kot 1,7 milijona Ukrajincev.

V pogovoru je predsednik poudaril tudi ključno vlogo ZN pri podpori mirovni formuli Zelenskega in pomen sodelovanja organizacije v procesu mirovnega načrta. Zelenski je dejal: “Po sestanku svetovalcev v Džedi je pomembno tudi, da naslednji dogodek ne bo nič manj uspešen in dal konkretne rezultate. Za to moramo ohraniti podporo držav globalnega juga. Ukrajina pri tem računa na ZN.”

Bloomberg je poročal, da bo naslednje srečanje mednarodnega mirovnega načrta, ki bo sledilo avgustovskemu srečanju v Savdski Arabiji, predvidoma potekalo v Istanbulu pozneje v tem mesecu.

Predsednik Zelenski je tudi spregovoril o nedavno vzpostavljenem črnomorskem koridorju. Koridor je začel obratovati tedne po odstopu Rusije od pogodbe o žitu. Združeni narodi so večkrat pozvali Rusijo, naj omogoči neoviran pretok ukrajinskega žita, s čimer bi pomagala obvladovati naraščajoče cene živil po svetu. Kljub blokadi, ki jo je uvedla Rusija, so vsa tri ukrajinska črnomorska pristanišča v Odesi in okolici začela sprejemati tovorna plovila za izvoz žita.

Rusija odstopila od okvirne konvencije Sveta Evrope za zaščito narodnih manjšin

V ločenem dogodku je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal zakon o odstopu Rusije od okvirne konvencije Sveta Evrope za zaščito narodnih manjšin- Slednje je razvidno iz informacij na spletni strani ruske vlade, objavljenih 19. oktobra. Poteza je sledila odločitvi Sveta Evrope septembra 2022, da omeji pooblastila ruskega strokovnjaka v svetovalnem odboru konvencije. Rusija trdi, da je izgubila možnost spremljanja in obravnavanja primerov domnevnih kršitev pravic narodnih manjšin v tujini, zlasti rusko govorečega prebivalstva. To dejanje sledi obsežni invaziji Rusije na Ukrajino, ki je marca 2022 privedla do izključitve Rusije iz Sveta Evrope.

Konvencija Sveta Evrope za zaščito narodnih manjšin, ki jo je ratificiralo okoli 40 držav, si prizadeva spodbujati pravice narodnih manjšin, bojevati se proti diskriminaciji ter spodbujati in varovati etnične skupine in kulture. Rusija je to pogodbo ratificirala leta 1998.

vir

Foto: Wikimedia

Portal24