Zelenski iz Turčije pripeljal pet poveljnikov iz Mariupola

V soboto je predsednik Volodimir Zelenski iz Turčije nazaj v Ukrajino pripeljal pet nekdanjih poveljnikov ukrajinskega garnizona v Mariupolu. Poteza je povzročila ostro reakcijo Rusije. Rusija je Ukrajono obtožila, da je kršila dogovor o izmenjavi ujetnikov, ki je bil dosežen lani.

Ruski tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je obsodil izpustitev poveljnikov in izjavil, da je Ankara kršila sporazum o menjavi, saj je obljubila, da bo moške zadržala v Turčiji. Po njegovih besedah ​​Moskva o tej potezi ni bila obveščena.

Pet poveljnikov, ki so se vrnili iz Turčije, je igralo ključno vlogo pri obrambi Mariupola in tovarne Azovstal, ki je bila največje mesto, zavzeto s strani Rusije.

Zelenski se je med svojim obiskom v Istanbulu v petek srečal s turškim predsednikom Tayyipom Erdoganom in se mu zahvalil za pomoč pri izpustitvi poveljnikov. Predsednik Ukrajine ni dal nobenih pojasnil glede tega, kako je bila ta vrnitev mogoča. Turški direktorat za komunikacije se na zahtevo za komentar ni odzval, navaja Reuters.

Najboljša novica doslej

Na slovesnosti v zahodnem mestu Lviv je Zelenski izrazil hvaležnost Erdoganu za pomoč in obljubil, da bo privedel nazaj vse preostale zapornike. Mnogi Ukrajinci so z veseljem sprejeli to novico, medtem ko so vojaški častnik Major Maksym Zhorin iz vzhodne Ukrajine povedal: “Končno! Najboljša novica doslej. Čestitke našim bratom!”

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je Rusijo označil kot “edino oviro za pravičen in trajen mir”. Ukrajini pa je podporo obljubil “dokler bo potrebno”. Francosko zunanje ministrstvo je prav tako izrazilo prepričanje, da bo časovni okvir pritiskal na Rusijo, da bo končala svojo nezakonito vojno.

Ukrajinske sile so nadaljevale ofenzivne operacije na jugovzhodu, pri čemer so zavzele območja okoli razbitega mesta Bakhmut. Slednjega je Rusija maja po mesecih bitk tudi zasedla. Kljub temu je obrambni minister Oleksij Reznikov zagotovil, da ukrajinske sile ne bodo uporabljale prepovedanega kasetnega streliva.

vir Foto: Twitter Portal24