Zelenski je k odstopu pozval priljubljenega poveljnika

ByA.K.

31. januarja, 2024 , , ,
Volodomir Zelenski [Foto: ZeleskyyUA X]

Zelenski je k odstopu pozval priljubljenega poveljnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najvišjega vojaškega poveljnika Valerija Zalužnega v ponedeljek pozval k odstopu. Priljubljeni general je zavrnil poziv, kar je sprožilo špekulacije o morebitni odstavitvi. Napetosti med obema osebama so že tedne naraščale zaradi neuspešne poletne ukrajinske protiofenzive. Novica o morebitni odstavitvi Zalužnega je šokirala mnoge, piše Guardian.

Oleksij Gončarenko, ukrajinski opozicijski poslanec in zaveznik generala, je za Guardian povedal, da je predsednik Zelenski pred dvema dnevoma zaprosil Zalužnega za odstop. General je prošnjo zavrnil. Gončarenko meni, da to ni dobra ideja, saj med njima ni večjih težav. Urad Zelenskega pa je zaskrbljen zaradi političnih, in ne zaradi vojaških izjav Zalužnega.

V ponedeljek popoldne so se na družbenih omrežjih pojavila ugibanja o morebitni odstavitvi Zalužnega,- Ukrajinsko obrambno ministrstvo je govorice kmalu zatem zanikalp. Gončarenko je izrazil možnost, da bi Zelenskij lahko odstavil Zalužnega in ga zamenjal. Slednje bi sicer zahtevalo podporo obrambnega ministra, pri čemer bi upošteval reakcijo javnosti in zaveznikov Ukrajine.

Kandidat za zamenjavo

Najverjetnejši kandidat za zamenjavo Zalužnega bi bil Kirilo Budanov, vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe, ki je odgovoren za tajne operacije proti Moskvi. Budanov je bil že prej omenjen kot možna zamenjava za obrambnega ministra v podobni situaciji.

Ukrajinska protiofenziva, ki se je začela junija, ni uspela prebiti ruskih linij. Zdi se, da je konflikt med predsednikom in najvišjim generalom predvsem političen. Zalužni je poleg predsednika najbolj priljubljena oseba v državi, kar pa moti urad Zelenskega, še posebej, ko razmišlja o izvedbi novih volitev, ki so trenutno prekinjene zaradi izrednega stanja.

Zalužni je nedavno v redkem intervjuju za Economist dejal, da verjame, da je vojna na mirovanju, in pozval k novi pomoči Zahoda, vendar je Zelenskij nekaj dni pozneje to negiral. Ukrajinski mediji že dlje časa špekulirajo, da bi bil Zalužni edini protikandidat Zelenskega za predsednika, če bi bile razpisane nove volitve.

Zelenski je novembra opozoril generale, naj se ne vpletajo v politiko, saj bi bilo to velika napaka. Poudaril je hierarhijo, kjer je predsednik na vrhu. Decembra je bila objavljena anketa, ki kaže, da bi bil Zalužni največji nasprotnik Zelenskega, v primeru morebitnih volitev pa bi Zelenski zmagal za las.

vir; Foto: ZelenskyyUA X; Portal24